Друзі, через півроку нас чекає епічна політична «битва» за першу столицю. Я про вибори міського голови в Харкові. Його обов'язки зараз тимчасово виконує Ігор Терехов і він же хоче бути обраним на цю посаду в жовтні.

Для уентральної влади — точніше для офісу Президента — ситуація з харківськими виборами виглядає дуже непросто. Після поразки кандидата від «Слуг народу» минулої осені цілком очевидно, що свого претендента на місце мера Харкова партія влади запропонувати просто не в змозі. І Ігор Терехов, не найкращий соратник Кернеса, за збігом обставин, і за підтримки голови МВС став саме тією фігурою, яка Банковій здалася зручною.


Так що Терехов — формально все ще як би під прапором свого покійного шефа (хоча Терехов вже свідомо виводить Кернеса з інформпростору і агітує більше під брендом Успішний Харків. Ігор Терехов), але по факту він на контакті з Києвом, звідки отримує цінні вказівки. Хоча навряд чи йому це допоможе. Як тільки він намагається щось вирішити самостійно, так відразу потрапляє в дурні історії. З останнього — підпал машин людей з видання опонента. Чи не могли з Києва таке санкціонувати, це чиста самодіяльність. За що, до речі, Терехова до Києва викликали і по голові настукали. Але ж він не може бути цілодобово на дистанційному управлінні, так що обов'язково ще якось накосячить. А якщо не накосячить, так хтось зі своїх же, або колишніх своїх підставить, навіть випадково так може трапитися. У всякому разі, до списку осіб, якими цікавиться НАБУ він уже потрапив — якщо вірити інформації, яку вчора опублікував Дмитро Нескоромний.


На процеси в Харкові Терехов практично не впливає. Команда в мерії, яку зібрав Кернес, розбігається, а зібрати свою — потрібен час, без своїх людей керувати навіть точкою на ринку важко, не те що містом-мільйонником. Та й ніхто особливо з Тереховим працювати не прагне. Адже він зараз ніхто, хоч і в.о. мера. Стати кимось може, якщо виграє вибори. Але це ще велике питання. Виборча кампанія ще не стартувала, повний набір кандидатів невідомий, а Терехов веде свою кампанію в режимі фальстарту, користуючись службовим становищем і адмінресурсом. Так що йти до нього в команду немає сенсу поспішати, через пару місяців можна залишитися ні з ким і ні з чим.


Впливовим харків'янам Терехов може бути цікавий тільки як посередник між Харковом і Києвом. Але і в цій ролі він виглядає дивно. Що це за посередник для харківських еліт, якщо він постійно на телефонному управлінні з Києва? Він в Харкові чиї інтереси намагається представляти? Рано чи пізно питання може стати дуже принципово про те, наскільки Терехов свій для тих харківських еліт, які поки зберігають нейтралітет.

Вся нинішня вага Терехова як політичної фігури створена за підтримки з Києва, а не його власним ресурсом. Але з кожним днем він примудряється показати свою практичну непридаьність, скандальність і просто репутаційну токсичність — саме для тих, хто його вирішив підтримати.


Так що рішення офісу Президента розглядати Терехова як прийнятного кандидата може обернутися черговим кадровим провалом для ОП. Він зовсім не та зручна фігура, на яку можна розраховувати, помилки Терехова автоматично будуть вважатися помилками ОП.