Політичні підсумки тижня: Дубінського виключили з «СН», Коломойський програв суд Аслунду та падіння рейтингу президентської політсили

Фев 8, 2021 6

Внурішньо політичні тенденції:

Виключення Дубінського з лав «СН»: Фракція «Слуга народу» на своєму засіданні в понеділок проголосувала за виключення зі своїх лав нардепа Олександра Дубінського. За виключення Дубінського віддали свої голоси 198 членів фракції, 29 — проти, 19 — не голосували. Як повідомили УП, на фракції не було обговорення, Дубінському слово не давали. Голова фракції Давид Арахамія просто зачитав дані, більшість підтримала.

Сам Дубінський назвав своє вигнання «маніпулятивною історією» і звернув увагу, що не були пред'явлені ані підписні листи, ані інші результати голосування.Дубінського за результатами засідання: «Це не те що голосування, це чистий фарс… Ви розумієте, що пройдені всі червоні лінії фракцією, ми побачили справжні обличчя політичних акторів і в Офісі президента, і в українському парламенті. Ми прекрасно розуміємо, що це — маніпулятивний результат, який був необхідний конкретним людям для

отримання конкретних дивідендів, саме політичних, і для вирішення своїх власних проблем».

Останні соцопитування: Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчим часом, то впевнено до парламенту потрапили б 4 партії, ще сім балансують на межі проходження. «У парламентському рейтингу лідирують „Опозиційна платформа – За життя“ (18,9%) та „Слуга народу“ (18,6%). За партію „Європейська солідарність“ готові віддати голоси 15,2%, за партію „Батьківщина“ – 12,2%».

-ads-

Ще сім партій можуть подолати прохідний бар'єр з урахуванням похибки. Це «Українська стратегія Гройсмана» (4,8%), Радикальна партія (4,7%), партія «Сила і честь» (4,5%), «За майбутнє» (4,4%), партія «Голос» (3,5%), партія Шарія (3,4%), партія «Свобода» (3,1%). Інші партії мають значно нижчу підтримку. Зокрема, партію УДАР Віталія Кличка готові підтримати 2,4% виборців, а «Наш край» – 1,4%.

Посли G7 чекають на судову реформу в Україні: 5лютого на зустрічі із главою Верховної Ради Дмитром Разумковим посли країн G7 говорили про неодмінність комплексної судової реформи для розвитку України. «На зустрічі з Дмитром Разумковим посли G7 були раді почути про плани Верховної Ради з підтримки реформ цього року.

Вони підкреслили важливість і неодмінність комплексної судової реформи, яка також охоплює Вищу раду правосуддя, для розвитку України». Також дипломати наголосили на необхідності посилення антикорупційних інституцій і заходів. Вони високо оцінили позитивні кроки в питанні реформи Служби безпеки України.

Коломойський програв суд: 4 лютого стало відомо, що український олігарх Ігор Коломойський програв суд шведському економісту Андреасу Аслунду.

«Позивач вимагав у доктора Андерса Аслунда спростувати низку публічних заяв щодо можливої причетності І. Коломойського до шахрайства, що призвело до багатомільярдних збитків „Приватбанку“. На основі підготовленої адвокатами „Астерс“ правової позиції 21 січня 2021 року колегія суддів Київського апеляційного суду прийняла постанову, якою задовольнила апеляційну скаргу Андерса Аслунда та скасувала рішення Печерського районного суду, ухваленого на користь І. Коломойського», – заявили юристи.

За даними фірми «Астерс», згідно з рішенням суду заяви Аслунда не містять фактичних даних, а є оціночними судженнями і не підлягають спростуванню, а вимоги Коломойського є «втручанням у право відповідача на свободу вираження поглядів».

Зовнішньополітичні тенденденції

Україна – НАТО

— Зустріч Шмигаля з генсеком НАТО: Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зустрінеться наступного тижня в Брюсселі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Як повідомляє «Європейська правда», про це повідомила пресслужба НАТО. Зустріч відбудеться у штаб-квартирі Альянсу у вівторок, 9 лютого. Після неї запланована пресконференція Столтенберга і Шмигаля.

УКРАЇНА — США

1 лютого президент Володимир Зеленський розраховує, що Сполучені Штати і адміністрація нового президента Джо Байдена підтримають прагнення України до вступу в НАТО. «Ми вдячні за все. Але якщо ми, українці, і Україна хочемо бути рівноправним членом Альянсу, рівноправним членом НАТО… Це одне з найважливіших питань безпеки — тієї самої безпеки, про яку говорить президент Байден. В такому разі в мене є дуже просте запитання: пане президенте, чому ми досі не в НАТО?», — сказав Зеленський.

Він також додав, що «якби Україна була членом НАТО, на сході України, на Донбасі не було б ескалації», тому що Альянс захищав би Україну.

«І це правильно. Тому що ми зараз захищаємо Європу. Ми вдячні Європі за її допомогу, за санкції. Ми вдячні Сполученим Штатам. Санкції важливі, але санкціями ви не можете повернути людських життів», — сказав Зеленський.

Коментар: Ключовою подією цього тижня стало мабуть виключення з фракції «СН» народного депутата, який ще є людиною Коломойського Олександра Дубінського. Цей депутат фігурував у ряді корупційних скандалів. Сам же Коломойський програв суд шведському економісту Андреасу Аслунду.

Позивач вимагав у доктора Андерса Аслунда спростувати низку публічних заяв щодо можливої причетності І. Коломойського до шахрайства, що призвело до багатомільярдних збитків «Приватбанку». Це означає, що позиції олігарха серйозно слабнуть.

Останні соцопитування показують, що паралельно серйозно впав рейтинг партії «СН». Так, станом на лютий партію підтримують близько 18% громадян, тоді як рейтинг «ОПЗЖ» зрівнявся з рейтингом пропрезидентської сили. Це означає, що можливий реванш проросійських сил.

Ще сім партій можуть подолати прохідний бар'єр — це «Українська стратегія Гройсмана» (4,8%), Радикальна партія (4,7%), партія «Сила і честь» (4,5%), «За майбутнє» (4,4%), партія «Голос» (3,5%), партія Шарія (3,4%), партія «Свобода» (3,1%).

Володимир МУЛЯРЧУК, експерт Центру досліджень проблем громадянського суспільства