Політичні підсумки тижня: Зеленський озвучив формулу «успішного майбутнього» для України, картини Порошенка знову арештували, у МВФ висловились з приводу співпраці з Україною

5f43d71bcbe29.jpg

Внутрішньополітичні тенденції:

- Формула «успішного майбутнього» для України: 21 серпня президент Володимир Зеленський озвучив формулу «успішного майбутнього» для України. «Є проста і зрозуміла формула, за якою ми повинні рухатися в наше спільне успішне майбутнє, вона звучить так: „успішний громадянин – це успішна громада, успішна громада – це успішна регіон, успішний регіон – це успішна Україна. Саме тому Україна – це ти“. Це не просто красивий слоган, це наш з вами дороговказ до но нової, конкурентоздатної, сильної, а отже, заможної та щасливої України», — заявив Зеленський.

- Картини Порошенка знову арештували: 19 серпня Печерський райсуд знову повторно арештував колекцію картин пятого президента України Петра Порошенка.

Адвокат Порошенка Ілля Новіков повідомив: «Печерський райсуд повторно прийняв рішення про арешт майна, який був скасований Київським апеляційним судом». На думку адвоката, це свідчить про те, що Офіс генпрокурора «в координації з іншими структурами вирішили продоовжувати те, що вже почали».

- У МВФ висловились з приводу співпраці з Україною: 21 серпня у МВФ заявили, що планують продовжити співпрацю з Україною у рамках програми stand-by, але у МВФ не сказали, коли чекати наступного траншу.

«Дискусії стосовно виконання параметрів та показників кредитної програми тривають, дату початку роботи місії МВФ стосовно першого перегляду програми наразі ще не визначено», — розповів Люнгман. Зазначимо, що від рішення місії МВФ залежатиме, чи отримає Україна другий транш кредиту та чи продовжиться співпраця з фондом загалом. Зокрема, серед умов для отримання Україною грошей від фонду – завершення реформи митної і податкової служб, затвердження плану роботи з непрацюючими кредитами у банківській системі тощо.

Голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що свіжий макропрогноз Нацбанку побудований на припущенні, що другому траншу від МВФ у цьому році бути. Нагадаємо, Рада директорів МВФ затвердила програму співпраці з Україною на 5 мільярдів доларів. Програма розрахована на 18 місяців.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив меморандум з Україною по програмі stand-by, який дасть змогу отримати решту коштів від МВФ після першого траншу, тобто 2,9 мільярда доларів. Україна повністю отримала 2,1 млрд доларів першого траншу від МВФ — перший транш разом із надходженням пов'язаної фінансової допомоги від ЄС вже збільшив міжнародні резерви до 28,7 млрд доларів.

- Артеменко подав позов через позбавлення громадянства: Народний депутат VIII скликання Андрій Артеменко попросив суд визнати незаконними дії Комісії з питань громадянства, яка виносила на розгляд президента Петра Порошенка пропозицію щодо припинення йому громадянства України. До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов Андрія Артеменка до Комісії при президентові України з питань громадянства, треті особи – президент України та Державна міграційна служба України. Позивач просить суд визнати незаконними дії комісії щодо внесення на розгляд Порошенка пропозиції задовольнити подання Державної міграційної служби України від 21 квітня 2017 року про припинення ним громадянства України.

5f43d8279a1e7.jpg

Серед інших вимог позову – зобов'язати комісію не пізніше 30 днів після набрання законної сили рішенням у справі провести перевірку подання Державної міграційної служби про втрату громадянства Андрієм Артеменком та прийняти відповідне рішення за результатами перевірки. На думку позивача, комісія грубо порушила процедуру розгляду подання Державної міграційної служби щодо втрати громадянства.

- На Донбасі понад 600 порушень перемир«я: З 27 липня, коли почалось перемиря на Донбасі, спостерігачі СММ ОБСЄ зафіксували 634 порушення режиму припинення вогню. Про це було сказано в місії в суботу, 22 серпня. Зокрема, в Донецькій і Луганській областях зафіксували 92 вибухи, два невизначених боєприпаси, шість освітлювальних ракет і 534 черги і постріли. Водночас місія зафіксувала присутність людей у вечірніх і нічний час в межах двох ділянок розведення Золоте і Петровське.

Зовнішньополітичні тенденції:

Україна — ЄС

- Названі умови кредиту ЄС Україні: Для отримання кредиту Євросоюзу у 1,2 млрд. євро Україна зобов'язано виконати ряд умов. Подробності меморандуму у четвер 20 червня, опублікував нардеп від „Слуги народу“ Данило Гетьманець у „Телеграм“. „Обов'язкові умови до виконання Україною в рамках Меморандуму з ЄС для отримування макрофону в 1,2 млрд. євро“.

Україна – Білорусь:

- У МЗС обговорили відношення з Білоруссю: В Міністерстві іноземних справ України 22 серпня відбулась нарада по ситуації в Білорусі при участі відкликаного з Мінську посла Ігоря Кізіма, повідомляє прес-служба відомства в четвер, 20 серпня. Відзначається, що посол представив оцінку ситуації в Білорусі, ймовірні прогнози розвитку подій і пропозиції по реагуванню. „За результатами наради Міністерство іноземних справ України внесе на розгляд керівництва пропозиція за подальшому розвитку українсько – білоруських відносин“, — говориться в повідомленні.

Президент Зеленський у той же день заявив, що нема сенсу говорити про заміну Мінську для переговорів Трьохсторонньої контактної групи. Президент підкреслив, що не бачить „змісту для зміни“, і „зараз це не є пріоритетним питанням. У той же час, Зеленський назвав главу делегації України у Тристоронній контактній групі Леоніда Кравчука та його першого заступника Вітольда Фокіна «професійними, міцними українськими дипломатами з чітко проукраїнською позицією, патріотичною, збалонсованою».

- Україна — НАТО:

Майже 47% українців підтримують вступ України в НАТО: Згідно з даними серпневого опитування Центром Соціальний моніторинг.Вступ України до НАТО, станом на серпень 2020 року підтримують 46,8% українців, 27,3% виступають за позаблоковий статус, 16,4% — за вступ в Організацію Договору в колективну безпеку.

Висновок

Цього тижня досить активним був президент Володимир Зеленський, який озвучив формулу «успішного майбутнього» для України. Вона звучить так: «успішний громадянин – це успішна громада, успішна громада – це успішна регіон, успішний регіон – це успішна Україна. Саме тому Україна – це ти». В кінці тижня він заявив, що попри останні події в Білорусі не бачить сенсу змінювати Мінську як місця для переговорів.

19 серпня Печерський райсуд знову повторно арештував колекцію картин п'ятого президента України Петра Порошенка. У той же час, нам відомо, що наказу від Зеленського не було.

Більшість українців як і раніше підтримують членство в НАТО. Вступ до НАТО підтримують 47% українців. Про це говорять результати серпневого опитування, проведеного Центром «Соціальний моніторинг».