Політичні підсумки тижні: Суд скасував арешт з картин Порошенка, призначення Татарова заступником голови офісу Зеленського, а Єрмак сподівається на новий обмін із ОРДЛО

5f30296e12e7c.jpg

Внутрішньополітичні тенденції:

- Зеленський готуэться зібрати Раду, щоб підняти зарплати: президент України Володимир Зеленський 6 серпня вніс до Верховної Ради законопроект про підвищення мінімально\ зарплати до 5 тисяч гривень цього року. «Сьогодні президент внесе до Верховної Ради законопроект, який передбачає вже з 1 вересня підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень. Це перший крок, щоб поліпшити соціально-економічні гарантії працівникам України. Відповідно до запропонованих змін до бюджету, основним джерелом для фінансування такого збільшення мінімальної зарплати стане, насамперед, економія на обслуговуванні держборгу», — заявив Зеленський.

Заступниця голови Офісу президента Юлія Ковалів на брифінгу в четвер заявила, що парламент може розглянути документна позачерговому засіданнів серпні. Вона нагадала, що схвалений урядом макропрогноз передбачає «двоповерхове» підвищення мінімальної зарплати в 2021 році до 6 тис. грн і 6,5 тис. грн.

- Зрсостання міжнародних резервів України: Станом на 1 серпня міжнародні резерви України становили 28,8 мільярда доларів (в еквіваленті), у липні вони збільшилися на 300 мільйонів доларів (1,0%). Такі попередні дані надав Національний банк.

У НБУ зазначають, що зростання резервів упродовж минулого місяця зумовлене насамперед успішним розміщенням урядом єврооблігацій.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

по-перше, операції уряду з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду впродовж місяця становили 1750,0 млн дол. США, у тому числі 1128,7 млн дол. США – від розміщення облігацій зовнішньої державної позики (ОЗДП), 608,2 млн дол. США – від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованих у валюті. Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 1500,3 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 767,0 млн дол. США сплачено за ОВДП, номінованими у валюті, решта коштів – за зобов'язаннями перед іноземними кредиторами;

по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. У липні попит на валюту на міжбанківському валютному ринку дещо перевищував пропозицію, тому Національний банк відновив інтервенції з продажу валюти для згладжування надмірних коливань. Їх обсяг минулого місяця становив 498,7 млн дол. США. Водночас у окремі дні ситуація на валютному ринку була сприятливою, тому Національний банк мав можливість поповнювати резерви за рахунок купівлі валюти. Загальний обсяг таких інтервенцій становив 130,0 млн дол. США;

по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 406,3 млн дол. США (в еквіваленті). «Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,9 місяців майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду і Національного банку», — резюмують у регулятора.

- Саакашвілі заявив про зникнення Грузії зі світових радарів: Глава виконавчого комітета Національної ради реформ України Михайло Саакашвілі в інтервю телекомпанії «ТВ Пірвелі» заявив про зникнення Грузії зі світових радарів. Колишній президент сказав, що може бути «кандидатом в премєри будь якої великої європейської країни». У цьому можно переконатися, вивчивши українську прессу. «Але ми повинні говорити не про це, а про те, що Грузія, як страна, зникає. Іванішвілі хотів, щоб моє імя зникло зі світових родарів, а Грузії на світових радарах нема».

- Суд скасував арешт з картин Порошенка: Київський апеляційний суд 6 серпня 2020 року скасував арешт колекції з 43 картин п'ятого президента та народного депутата «Євросолідарності» Петра Порошенка. «Апеляційну скаргу адвокат Голованя І.В., задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 27 травня 2020 року, якою задоволено клопотання прокурора Папазова С.Г. та накладено арешт на майно — 42 (сорок дві) картини і одну літографію… скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання прокурора про арешт майна», — заявив Порошенко.

- Єрмак сподівається на новий обмін із ОРДЛО: В Офісі президента України сподіваються, що в найближчі тижні у Тристоронній контактній групі домовляться про наступне звільнення ув'язнених українців із окупованих територій Донбасу шляхом обміну. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак під час робочої поїздки глави держави Володимира Зеленського на Донбас заявив: «Ми сподіваємося, що на найближчих засіданнях Тристоронньої контактної групи буде остаточно погоджено списки щодо обміну. Ми сподіваємося, що протягом декількох тижнів зможемо говорити про конкретні дати щодо обміну».

Єрмак додав, що президент Володимир Зеленський в останній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним ініціював обговорення звільнення 22 кримських татар, яких незаконно утримують в окупованому Криму. За словами Єрмака, «також цей список вже передано російській стороні», і Києві очікує, що «це питання теж буде вирішено». Крім того, керівник Офісу президента нагадав, що Володимир Зеленський звернувся з проханням звільнити кримського татарина Руслана Сулейманова, якого незаконно утримують у Криму з березня 2019 року, а його сина у липні 2020 року знайшли мертвим.

- Зеленський про військових: Президент Володимир Зеленський заявляє, що у поїздці вздовж лінії розмежування в Донецькій області ночував із бійцями, спілкувався, їв і пив із ними, аби зрозуміти обстановку. Володимир Зеленський уже другий день перебуває в Донецькій області, аби подивитися стан військових вздовж контактної лінії. Напередодні він спілкувався з представниками ЗМІ у місті Часів Яр, говорив про перемир'я. Тепер Зеленський розповів, що ночував у домівці в розташуванні бійців Об'єднаних сил.

«Проїхали більше 100 кілометрів вздовж контактної лінії. Їли з хлопцями, ночували. Хочу поспілкуватися, зрозуміти, як усе контрольовано… Сьогодні будемо їздити до 8-ї чи 9-ї вечора, потім вночі будемо повертатися в Київ. Я хочу ще приїхати – думаю, ще за два рази я об'їду всі важливі об'єкти. За два рази, я думаю, всі 410 кілометрів лінії проїдемо», — заявив Зеленський.

- Призначення Татарова заступником голови свого офісу: 7 серпня президент України Володимир Зеленський прокоментував призначення заступника начальника Головного слідчого управління МВС часів президентства Віктора Януковича Олега Татарова заступником керівника Офісу президента. Про це глава держави сказав піл час спілкування з представниками ЗМІ у Марїнці Донецької області. Зокрема, президента запитали, чому він призначає в президентський Офіс представників «старої» влади. На це Зеленський відповів, що «в цілому ви говорите про заступника голови Офісу, про одну людину». «Що стосується цієї людини, я не знаю, що таке „стара“ людина, я думаю, що він віком приблизно як я, йому за 40… Спеціалісти, голови Офісу і кожен керівник, хто очолює ту чи іншу ланку, може підбирати собі» — заявив він.

Президент зауважував, що «ми всі жили за часів Януковича, але деякі люди побігли разом з паном Януковичем». «В принципі, багато людей залишились нормальні, які не щрадили Україні. Мені здається, що це не є справедливим – всіх людей, які очолювали ту чи іншу ланку влади за часів Віктора Януковича, вважати „старою владою“, — сказав Зеленський. „Для мене всі, хто очолював при панові Порошенко – теж вже стара влада і там були досвідчені люди. Головне – щоб людина була чесна. Зараз мені здається, в нашій країні, щоб змінити Україну, найголовніше – це моральна сторона те, чого не вистачає багатьом депутатам, утримуватися від спокуси – найголовніша риса сучасності“, — резюмував він.

Зовнішньополітичні тенденції:

Україна – ЄС:

- ЄС знову не вніс Україну до переліку держав, яким відкриває кордони: Україна цього тижня знову не увійшла до оновленого списку країн, громадянам яких дозволяють в'їхати в країни Європейського Союзу під час пандемії.

На засіданні ухвалили рішення додати низку держав до „зеленого переліку“. З суботи, 8 серпня, усі члени Європейського союзу мають відкрити кордони для громадян таких країн: Австралія; Канада;

Грузія; Японія; Нова Зеландія; Руанда; Південна Корея; Таїланд; Туніс;

Уругвай; Китай (за умови взаємності).

Україна – НАТО:

6 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко в інтервю „в Гостях у Гордона“ заявив, що Північноатлантичний альянс може розмістити ракети середньої дальності в Україні. „Це подарунок американцям. Коли був тут [держсекретар США] Майк Помпео, я йому поставив пряме запитання: «Майк, ми з Путіним тобі не подарували Україну? „Він засміявся:“ що Ви маєте на увазі, пане Президенте?» – «Маю на увазі, що Вам ракети середньої дальності не треба в Німеччині, Польщі та Румунії розміщувати зараз. Адже ви можете домовитися зараз з Україною-агресор же напав. І нам буде дуже жарко, і Росії теж буде дуже жарко», – заявив Лукашенко.

5f3028e2a5980.jpg

За словами президента Білорусі, «ми своїми руками подарували заходу те, що їм не належить і не повинно було належати». «Ми їм дали квітучу, прекрасну, добру нашу Україну, звідки сьогодні можемо отримати в будь-який момент залп ракети. У будь-який. Я це кажу відповідально», — сказав він.

Висновки:

Цього тижня відбулось багато цікавих подій. Так, у четверг президент України Володимир Зеленський вніс до Ради законопроект про підняття мінімалки до 5 тисяч гривень. Це точно позитивно вплине на рейтинг президента перед місцевими виборами. Також під час поїздки на Донбас президент поспілкувався з військовими.

Іншою важливою подією тижня стало скасування Київським апеляційним судом 6 серпня 2020 року арешту колекції з 43 картин п'ятого президента та народного депутата «Євросолідарності» Петра Порошенка.

Ще однією з найважливіших призначень заступника начальника Головного слідчого управління МВС часів президентства Віктора Януковича Олега Татарова заступником керівника Офісу президента. Одні експерти вважають, що це допоможу мирному врегулюванню конфлікту на Сході, інші вважають це зрадою. Як вон, насправді, покаже час.