5e0f149994eaf.jpeg

Володимир МУЛЯРЧУК, експерт Центру досліджень проблем громадянського суспільства

Рейдерство – це вилучення майна на нібито законних підставах, в основі виникнення яких лежать прогалини в законі або системні недоліки функціонування державних інститутів. Рейдер – це фізична чи юридична особа, спеціаліст з перехоплення оперативного керівництва або власності фірми за допомогою спеціального інсценованого бізнес-конфлікту.

Англійське слово "raid" означає напад, набіг, наліт. При цьому на Заході цим словом називають як законне придбання компанії без згоди власника, так і силове захоплення з метою зміни власника. У Європі та США поширений тільки перший тип рейдерства, дозволений, контрольований і регульований законом.

Випадки рейдерства у його різних проявах можна спостерігати в різні часи і майже і майже у всіх країнах з ринковою економікою. Зародилося рейдерство в Великобританії, коли військові кораблі виконували бойові завдання по захопленню торгових кораблів інших держав.

У типовому сьогоднішньому вигляді рейдерство з'явилось з введенням в обіг акцій. Завдяки вільному обертанню на ринку з'явилася можливість придбання компанії без згоди її фактичного власника.

В Європу рейдерські захоплення прийшли в 1990-х роках, а потім поширились і на території України. У країнах колишнього Радянського Союзу поштовхом для прояви рейдерства стала приватизація. Використовуючи процедури банкрутства підприємства з вартістю активів в мільярди, напівлегальні бізнесмени купували їх за мільйон. На сьогоднішній день одним з найбільш вигідних методів захоплення підприємства є процедура банкрутства.

На початку 2000-х років рейдерство процвітало в Російській Федерації. Це дуже негативно впливало на всі параметри розвитку російської економіки. Потім завдяки чітко визначеному чинному законодавстві, рівень рейдерства в країні було суттєво скорочено.

Історію українського рейдерства можна умовно розділити на два періоди. Перший – це початок 90-х років до 2000-х. Підприємства захоплювались зухвало і досить часто із застосуванням фізичної сили. Другий період, умовно почався з нульових і продовжується до цього дня. Загалом, охарактеризувати його можна як напівзаконне захоплення підприємств, рідко, але інколи з фізичним насильством.

Однак, слід відзначити, що сьогодні відбувається активне протистояння рейдерству як з боку держави, так і зі сторони власників бізнесу. Держава намагається вдосконалити корпоративне законодавство, а власники – ефективно застосовувати таке при складанні установчих документів, при роботі з клієнтами і контрагентами. Так сталося, що згідно з оцінками експертів близько 50% рейдерського ринку країни вже завойовано російськими рейдерами.

За різними даними в Україні протягом останніх шести років відбулося понад три тисячі захоплень. У 2015 році – 90% захоплень завершились успіхом. За неофіційними даними лише за 2015 рік відбулось 3000 рейдерських захоплень, 2 700 з яких закінчилися успіхом.

Тут варто згадати історію з київським «Магеланом», коли на початку червня 2019 року російський «СберБанк» у бізнесмена Анатолія Юркевича рейдерським шляхом відібрав ПриватБанк, прикриваючись нібито законним рішенням суду. Усе через те, що бізнесмен ще до війни взяв немалу суму грошей в борг і не зміг вчасно домовитись про реструктуризацію. Це так зване «біле рейдерство».

Можна розділити рейдерів на професійних та ситуаційних. Професійні рейдери ведуть базу даних компаній, які можна захопити. Вони здійснюють захоплення, як за власною ініціативою, так і на замовлення клієнтів. У них, нерідко, працює інтернаціональний колектив високопрофесійних фахівців. Це, як правило, люди які отримали гарну освіту, відмінно розбираються у юриспруденції, психології та, безумовно, сучасному законодавстві, а також добре знають про його недоліки.

Однак, навіть ті компанії, які займаються цілком легальним бізнесом, теж можуть вдатися до такого методу з метою усунення конкурента. Такі кампанії можна назвати ситуаційними рейдерами. Вони залучають професійних рейдерів для розових, але дуже важливих для них захоплень. Часто зустрічаються замовники, які замовляють певне підприємство тільки для того, щоб його просто розвалити та знищити і, таким чином прибрати, конкурента.

Існують такі види рейдерства:

Гринмейл схожив на корпоративне рейдерство. На Заході метою гринмейлів є отримання прибутку від продажу. В Україні метою гринмейлів теж є отримання прибутку від продажу, в Україні найчастіше буває неможливо розрізнити мету переслідувану рейдерами. До того ж вона може змінюватись. Купуючи міноритарний пакет, рейдери, у більшості випадків, зазіхають на весь бізнес.

Україна в останні роки влада намагається боротися з рейдерством. Ще 28 жовтня 2016 року Президент Порошенко підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», що передбачає захист прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів, зменшення ризиків незаконного заволодіння майном. Для замовників, виконавців і організаторів рейдерського захоплення передбачається кримінальне покарання з увязненням до 10 років. За незаконні дії нотаріусів під час перереєстрації майна чи бізнесу передбачається позбавлення волі терміном до 8 років.

Серйозна боротьба з рейдерством почалась у червні 2019 р. За час перебування В. Власнюка директором департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції 2019 року системного рейдерства стало значно менше. Цьому процесу сприяв прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

21 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №1056-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності». Даний законопроект передбачає одночасність вчинення нотаріальної дії та держреєстрації прав. Документом усуваються основні юридичні прогалини, які створюють проблеми власникам нерухомості та бізнесом.

Основні його положення передбачають: припинення діяльності акредитованих суб'єктів; впровадження обов'язковості нотаріального посвідчення договорів про відчуження корпоративних прав; впровадження принципу одночасності вчинення нотаріальної дії і державної реєстрації; підвищення відповідальності за порушення відповідних реєстраційних процедур.

Відзначимо, що в Україні грань між «білими», «сірими» і «чорними» рейдерами дуже розмита. Недосконалість законодавства призводить до того, що спочатку проведена в «білих руковичках» операція, яку можна було б назвати «грінмейлом», вимагає для свого завершення «чорних» методів. Саме тому в українському суспільстві останнім часом рейдерство і бандитизм стали синонімами.