Наш головний кредитор підтвердив, що програму співпраці скасовано не буде. Після запровадження урядом ринкових цін на газ та вчасного прийняття збалансованого і низькодефіцитного бюджету, МВФ прийняв рішення про входження України у програму stand-by. Перед країною відкрились можливості для кредитування з метою віддати борги за 2005 — 2013 роки.

Аж тут російські агресори вчинили інцидент в Керченську протоці, після чого були сумніви щодо позиції МВФ. Буде stand-by чи не буде? І кредитори вирішили що буде.

Це рішення МВФ є ознакою надзвичайної довіри цієї поважної організації до президента та уряду України. Ще б пак! Адже в умовах чотирирічної гібридної агресії з боку РФ влада вже два роки поспіль забезпечує економічне зростання.

Навіть після атаки російського агресора на українські кораблі та запровадження воєнного стану ми не бачимо паніки в жодному секторі. Так, дещо похитнувся курс гривні.

Проте це є як реакція фінансистів на політичні події, так і сезонне просідання гривні, яке ми спостерігаємо по закінченні кожного року. Зовнішньоекономічні гравці закривати контракти, а для цього потрібна валюта, яку вони купують на міжбанку у більших об'ємах ніж зазвичай. Це й спричиняє просідання курсу.

В банківському секторі усе спокійно. Відтоків депозитів немає. Додаткових рефінансів або докапіталу не потрібно. Все в штатному режимі. В реальному секторі теж не чути турбулентності.

На українських біржах усе тихо, як на кладовищі. Там завжди так через нерозвиненість ринку цінних паперів. А ось котирування українських аграріїв на європейських біржах зменшились. Але це не пов'язано з воєнним станом. Річ у тім, що аграрні компанії, через перевиробництво мають труднощі зі збутом продукції. Звідси й така реакція біржових брокерів.

Одним словом Україна у стані stand-by. В очікуванні траншу МВФ та чергової провокації Кремля.