Після останніх президентських виборів у 2014 році на вимогу суспільства почався процес відсторонення олігархів від державної годівниці, іншими словами почалась деолігархізація. І сьогодні вже можна підбивати певні підсумки.

З-під олігархічного впливу виведено державні компанії Нафтогаз, Укрнафту, Укртранснафту, Укртелеком, а також банківську сферу. Відбувалось це не просто, бо олігархи не хотіли позбуватись впливу. Тому деолігархізація не могла не сказатись на політичних процесах. Створення низки нових, а також фінансування старих політичних сил мало на меті атакувати тих, хто втілював деолігархізацію.

Звідси й політичні потрясіння пов'язані з виходом Батьківщини, Самопомочі та РПЛ з коаліції та перехід їх в опозицію. Постання партії Укроп мало на меті охопити патріотичну частину суспільства й зміщення президента Порошенка. Підтримували олігархи також і Михаїла Саакашвілі у його боротьбі з владою.

Статистика свідчить, що на початок 2014 року вартість активів олігархів складала 62-88 млрд. дол. США і становила 40-50% ВВП. Зараз же ці показники становлять відповідно 26 млрд. і 20%.

Особливо показовим було очищення компанії Укрнафта від впливу Ігоря Коломойського. Маючи міноритарний пакет акцій він контролював цю компанію, акумулюючи прибуток для себе. Такий стан речей почався ще в бутність Юлії Тимошенко прем'єр-міністром. У 2015 році було внесено зміни до закону про акціонерні товариства і залучено правоохоронців до вирішення питання щодо Укрнафти. Прокуратурою проведено обшуки й виїмки документів. В результаті державна компанія працює на державу.

Важливим чинником процесу деолігархізації було очищення банківського сектору. В результаті олігархи Жеваго, Бахматюк, Коломойський, Новинський вимушені або залишити банкінг, або працювати по-новому. Раніше сектор працював на викачування грошей в офшори. Звідти через Кіпр, Латвію та райські острови гроші потрапляли назад в Україну у вигляді «інвестицій». Наразі більша кількість таких «банків» впала, або була націоналізована. На ринку залишились лише чисті банки. Кількість депозитів знову росте.

Окремим рядком слід відзначити повернення активів і коштів олігарха Курченка, який був гаманцем Януковича. Зараз цей юнак займається вугіллям в окупованих територіях.

Свою лепту в деолігархізацію внесли й система ProZorro і децентралізація і електронний реєстр ПДВ і багато інших новел, втілених після 2014 року.

Олігархат сьогодні не має такого впливу, як раніше. Але точку неповернення ще не пройдено. Олігархи, зокрема й ті, які втекли, розкладають яєчка у різні кошики. Тобто роблять ставки на різних політиків. Правих, лівих, сіро-буро-малинових. Демагогів, коміків, популістів. Мета – повернути свій вплив і годівницю.