Опозиція буває відповідальна й безвідповідальна. Для останньої чим гірше – тим краще.

Вчора опозиційні фракції у ВР наввипередки реєстрували власні постанови про скасування рішення уряду щодо підвищення ціни на газ. Для кожної з них важливо було зробити це першою, щоб потім присягати виборцям у виключній любові.

Насправді це омана. Бо скасувавши урядове рішення щодо ціни на газ, країна опиниться на порозі фінансової кризи. Співпрацю з МВФ буде згорнуто, кредитів не дадуть, повертати борги 2006 – 2013 рр. буде нічим. Дефолт!

Фінансова криза означатиме й бюджетну кризу, бо невідомо які макропараметри закладати в кошторис. Яку прогнозувати інфляцію? Може 30%, взамін 7%, як в діючому проекті. Який курс гривні? По 40 чи по 50? Хто знає? Може Бойко, Тимошенко чи Ляшко?

Нагадаю, що МВФ наполягав на радикальному підвищенні ціни на газ. Одразу на 60%. Уряд же не погоджувався з цим і відстояв свою позицію. Ціни підвищуються лише на 23%. При цьому, за дорученням президента, уряд розширив базу субсидіантів, щоб максимально допомогти людям, які дійсно цього потребують.

А за благими намірами опозиції зі зниження ціни на газ вимощена дорога в пекло кризи, девальвації й інфляції. Заплатимо за це усі ми, при чому значно дорожче, аніж за нові платіжки.