Кандидатка у президенти Юлія Тимошенко вкотре виступила з запереченням можливості передачі української ГТС у концесію європейським енергетичним компаніям.

Вона звинуватила владу у прагненні привласнити це національне надбання під прикриттям концесії. На прес-конференції ЮВТ розповіла, як вона буде качати дешевий український газ і роздавати його людям.

При цьому вона забула нагадати, що у неї була така можливість у свою бутність прем'єр-міністром. Тоді, у 2009 році, замість дешевого українського газу люди отримали дорогий газпромівський внаслідок сумнозвісної угоди Путіна – Тимошенко. Базова ціна за угодою складає 450 дол./тис. куб., що за нинішнім курсом становить 12600 грн. Після 2014 року новій владі довелось поборотись за зміну кабальних пунктів цієї угоди.

Насправді за позицією Тимошенко ховаються плани з недопущення європейських гравців до української ГТС з метою укладення нової газової угоди з Путіним після закінчення діючої в кінці 2019 року. Така собі версія 2.0.

В разі концесії, чи навіть купівлі ГТС європейцями, а можливо й американцями, Путіну доведеться домовлятися про транзит з ними. І навіть якщо до того часу «Північний потік – 2» буде добудований, то його пропускної здатності все одно не вистачить для прокачки усіх об'ємів російського газу в Європу.

Сценарій прямої угоди між концесіонерами (покупцями) та «Газпромом» виключає можливість кабальних для України пунктів, оскільки в основу буде покладено норми енергетичного законодавства ЄС. Тим більше буде виключено будь-яку корупційну ренту, на яку очевидно розраховує Тимошенко.

Слід зазначити, що мова йде про концесію чи продаж 49% акцій, а не 100%. Контрольний пакет залишиться за державою.

Тим часом уряд Гройсмана вирішив продовжити ПСО (покладення спеціальних обов'язків) на «Нафтогаз» до 18 жовтня. Це означає, що ціна на газ поки не підвищиться. Переговори з МВФ тривають і уряд бореться за максимально вигідні умови продовження співпраці й отримання траншу.

Наступного року державі треба повернути 417 млрд. грн. боргів, узятих в період з 2006 по 2013 роки. Якщо не розрахуємось по боргах, то можливий дефолт і нова фінансова криза.