Вкрай низька якість освіти у нашій країні за два десятиріччя привела до катастрофічних наслідків – майже повна відсутність критичного мислення в українців загалом. Наявність різного роду «Шоу екстрасенсів» на головних телеканалах у праймтайм та участь ворожок у вирішенні життєвих проблем для багатьох людей дуже красномовно свідчить про готовність до маніпуляцій.

По суті, маємо зараз три категорії виборців. Порохофоби – ті, кому чинного президента виставили головною причиною їх бід і вони його щиро і в унісон ненавидять. Порохофіли – ті, хто купився на куці спроби зворотнього впливу через рекламу, томоси та решту. Їх незрівнянно менше, бо Порошенко забив на промоцію і почав свою кампанію десь не пізніше аніж рік тому. І люди з критичним мисленням, котрі розуміють шо президент неідеальний і не відповідає за все, але загалом курс вірний і дуже бояться тих, хто ховається за хирлявими плечиками Зеленського. Навіть якщо до других додати третіх – їх все'дно набагато менше, аніж перших, бо ресурсів одного олігарха і критичного мислення в Україні менше аніж ресурсів найбільшої країни у світі.

Росія для нас — це така здоровезна печера збоку, яка підсилює і резонує все, що бренькають в Україні. При чому робить це вибірково, резонуючи тільки фальшиві ноти та невдало взяті акорди. Але вона настільки велика – що її акустики цілком вистачає, щоб глушити гарні ноти і хороші мелодії, що звучать у нас. Цілком природно, що на сході російські звуки чути краще, але цього разу вони настільки сильні, що долинають навіть до Галичини. Тернопільські жіночки з селфі на новісінькі айфони, свіжими фотками з морів, засмаглі і в шубах, як заведені повторюють про зубожіння і чорну біду. Іноді тупо навіть не знаєш, як реагувати на це.

Вплив російських частот буде постійний і ще довго, бо ми поки наразі не можемо генерувати власні голосні трансляції, лише ніжні і журливі мелодії. І єдиний спосіб якось захиститись – це приймати музику Заходу, вона незрівнянно віртуозніша і добріша.