Приблизно 220 млрд грн. щорічно. Це майже 3 бюджета на збройни сили, 4,5 бюджета м. Києва. Це більше ніж ми витрачаємо на пенсії і соціальній захист.

5af6f4800d47c.jpg

Але це не все видатки. Громадяни витрачають додатково багато власних коштів — на оплату вищої освіти (приблизно тільки 50% за державний кошт), на приватні школи і дітячі садочкі, на репетиторів (щоб підготувати до ВНЗ), або щоб виправити дитину на навчання за кордон. Видатками треба рахувати, якщо ви не змогли найти роботу по обраної спеціальності, і ви отримуєте ще одну освіту або кваліфікацію.

5af6f4963f223.jpg

Освіта безкоштовна згідно конституції, але вона фінансується з податків кожного — бо ПДВ, ПДФО, акцизи сплачують всі. Тобто не безоплатна. Наприклад, якщо ви отримуєте 10 тис гривень у місяць, то на освіту ви віддаєте 7,5 тис у рік. Навіть якщо у вас вже дорослі діти, або ви самостійно іх навчаєте.

Це показує наскільки важлива ця галузь для нашого суспільства, і наскільки її необхідна наша подальша підтримка.

Вважаю, що вона потребує справжніх, системних реформ. Тому пропоную проект «Українська освіта найкраща у світі» — (така нова планка) і розповідаю про підходи як це зробити протягом декількох років.

На жаль, цій проект майже не отримує голосів на ініціативі «Нові Лідери». Очікуванно не отримує.

Досвід Фінляндії щодо реформування освіти показує, що це займає багато часу — бо треба переконати людей і змінити покоління держуправлінців.

5af6f53395ab1.jpg

Також є досить важливим правильно такі зміни комунікувати, залучая до процесу обговорення майбутніх реформ широки кола громадськості. І це треба починати робити вже зараз.

Дякую за критику і підтримку!

https://novilidery.com/lider/gavris-volodimir


Гавриш Володимир — учасник «Революції Гідності», доброволець батальйону «Золоті Ворота», глава адміністрації району в команді М. Саакашвілі в одеській області, активіст партії «Рух Нових Сил»

https://www.facebook.com/volodimir.gavrish