5a63b2d9da755.jpg

Викладаю короткій конспект дуже цікавої лекцій професора David J. Teece from Haas Business School (Berkeley), о том як можна розвивати бізнес (малій і великій) у сучасній умовах невизначеності і швидкозмінному оточенні.

5a63b32e8b160.jpg

Основа запропонованої концепції це динамічні можливості компанії (Dynamic Capabilities), котрі різко відрізняється від «стандартних, або традиційних» можливостей організації.

5a63b3564bccd.jpg

Зазвичай менеджмент концентрується на оптимізацію процесу, часто займається скороченню затрат, щоб добитися запланованої ефективності. Прибуток в короткостроковій перспективі тоді означає набагато більші, ніж довгострокові інвестиції у розвиток.

5a63b3b1a38e2.jpg

Однак, всі успішні практики швидко копіюються, і не можуть давати довгострокові переваги. Саме тому, традиційній підхід з управління і розвитку бізнесу генерують низку прибутковість. Тобто, ви можете буде добре організованим, мати досить ефективно процес, але програвати новим компаніям, або більш адаптивнім конкурентам і при цьому не заробляти грошей.

5a63b40a06ab1.jpg

Тому професор, пропонує (не забувши про традиційну ефективність), концентрувати головну увагу на том, що Стів Джобс позначив так «Головне не то, що ми робимо, а то, що ми НЕ робимо» У термінології Давида це динамічний можливості організації.

5a63b464b76a6.jpg


Він пропонує, 3 важливих аспектах для розвитку цих capabilities:

1. Sensing. Відчуття керівниками майбутніх змін. Ідентифікуючі, які можуть бути можливості організації, як на локальному так і глобальному ринку. Технології, зміни у поведінці людей, інші чинники також мають бути враховані.

5a63b4e83c914.jpg

5a63b4ff6b2b7.jpg

2. Seizing. Організація повинна мобілізувати усі свої ресурси для створення цінності для споживачів і формування ринків.

3. Transforming. Постійна трансформація основних напрямів діяльності і адаптації продуктові і послуг к новим постійно змінюваним умовам.

5a63b546d3c0d.jpg

Цікаво, що при формуванні перших гіпотез о продукті, не працює формальна логіка (індукція або дедукція) Це відбувається більш інтуїтивно. Як приклад, він приводить цитату Ейнштейна.

5a63b513ea14e.jpg


Ця концепція спів-звучна з ідеям з відомих книг "Blue Ocean Stategy", "Lean startup" і напевно допоможе підприємствам визначитися зі своїм унікальним шляхом по досягненню успіху в складних умовах сучасного глобального ринку.

5a63b570b4bd2.jpg


Для мене було цікаво відчути, що такій підхід може бути застосований для розвитку міст або навіть країні. Він дає універсальний підхід до розвитку організації.

5a63b58d2d0b6.jpg

5a63b5aa8a0b1.jpg

Мерія і уряд це теж організації, з дуже чіткими завданнями і значними ресурсами.

Це означає, що можемо шукати свій шлях розвитку щоб досягнути добробуту значно скоріше, ніж пропонує нам традиційний менеджмент і уряді у свої прогнозах.

P.S. Якщо вам є що добавити, або Вам цікава ця тема – звертайтесь через FB

Гавриш Володимир — учасник «Революції Гідності», доброволець батальйону «Золоті Ворота», глава адміністрації району в команді М. Саакашвілі в одеській області, активіст партії «Рух Нових Сил Михайло Саакашвілі»
https://www.facebook.com/volodimir.gavrish