Проззоро — це гарній приклад як уряд і влада вдало маніпулюють суспільної думкою.

З одного боку, державні службовці і політикі зазначають це як досягнення. З другого, результаті роботі системи майже відсутні.

Можна сказати, що вона гарно легітимізує корупцію у сфері державній закупівель.

Це статистка громадського монітора:

1. Різко зниження кількість учасників при значному збільшенні обсягів (це в загалі не відповідає економічнім теоріям) до 2,15 учасника! Тобто, 2,5 млрд. доларів угод інтересує дуже вузьке коло підприємців!?

5a5e198f25372.jpg

Звісно, ні! Але, через різні схеми, замовники вміло відсікають «непотрібних» і гарантують перемогу «потрібнім» виконавцям!

2. Концентрація суттєвих обсягів закупівель у останні місяці року (62 млрд.) — це і результат штучної поведінки розпорядників бюджетних коштів, і спосіб формування кредиторської заборгованості на наступній рік (на виконання робіт і поставку послуг залишається менш ніж 20 робочих днів)

5a5e19a8a0817.jpg

3. Також, очевидно, обмежену кількість переможців у грудні 17 – 3,18 угоді!

5a5e19cabd7b7.jpg

Це означає, що існує певній обмеженій перелік компаній які можуть виграти тендера, і конкуренція дуже низка. Якщо вона взагалі є.

5a5e19deb9cd3.jpg

4. Питання формування нормативних цін (особливо будівельні роботі), допорогових закупівель взагалі не вирішено за 4 роки.

Якщо ви знов почуєте, гарні новині від Прем'єра, Президента про Проззоро – пам'ятайте про фактичні результаті грудня 17 року.

P.s. дякую друзям з Антикорупційний монітор за роботу!

Гавриш Володимир – участник «Революции Достоинства», доброволец батальона «Золотые Ворота», глава администрации района в команде М. Саакашвили в одесской области, активист партии «Рух Нових Сил Михайло Саакашвили»