Коли минулого року готував до друку українською мовою книгу спогадів Христини Ісаїв "Negotiating Human Rights: In Defence of Dissidents during the Soviet Era. A Memoir" (вийшла в Україні під назвою'Переговори на захист прав людини і дисидентів в епоху Совєтів. Спогади") зустрівся текст виступу на конференції Габітату (середовище проживання) у Ванкувері представника Палестини Шафіка аль-Хута. 1976 року він сказав автору офіційної заяви конференції Барбарі Уорд (леді Джексон) слова, які є і досі актуальними і для українців, зокрема щодо теми останніх днів – мовного гетто українців. Подаю у власному перекладі з англійської мови.

"Якщо є, мем, палестинці, які вважають, що повинна бути країна під назвою Палестина ... Чому ми повинні бути позбавлені цих природних прав з усіх людей у світі, які цим користуються? Ніяких зайнятих територій, мем, зовні, є палестинське використання будь-яких прав людини або національних прав. Так чому ж люди подібні вам заперечують це щодо нас, коли ми б'ємося наполегливо і постійно, поки ми досягнемо наших людських прав. Я хочу паспорт, мем, я хочу батьківщину, я хочу, коли ви запитаєте моїх дітей, щоб вони не заїкалися і не соромилися, але сказали з повною гордістю, що вони палестинці, і це їхня батьківщина, і це їх національний прапор. І це те за що палестинці борються. І яке терпіння, мем, Боже мій! Хто б міг дозволити собі чекати весь період часу? Шістнадцять або вісімнадцять років після 1948 року палестинський народ звертався до мирних засобів, жебрачив з проханням по справедливому вирішити їх проблеми, але ніхто не прислухався, мем. Тепер ви слухаєте. Дуже шкода, але це, здається, правило життя. Якщо ви не боретеся, ви не є шанованими і ви ніколи не розглядатиметеся як нормальна людська істота. Ми терплячі, мем, але я думаю, що навіть терпіння має свої межі.".

Допитливому читачу відомі теми заперечення існування окремої нації палестинців і недоцільності існування державного "непорозуміння" Палестина. Є ще й бетонні стіни, які відділяють вулиці українських сіл від обраних територій (на фото). Аналогії не лише в цьому. І не важливо скільки цих аналогій. І не важливо чи усвідомлюють українці існування цих аналогій. Важливо щоб українці усвідомили: Якщо ви не боретеся, ви не є шанованими і ви ніколи не розглядатиметеся як нормальна людська істота.