Продовжимо нашу подорож цікавими закарпатськими словами. І сьогодні перейдемо до наступної літери Б. Ну що? Поїхали?

Перший пункт нашої сьогоднішньої подорожі ґ близьке і рідне для кожної жінки слово «Босорканя» [босоркáня] — відьма.
Щоб ви зрозуміли, що це за слово зануримось у місцеві традиції. Закарпатські чоловіки вітають своїх жінок зі святом двічі — 8 Березня і в Русальну п'ятницю(п'ятниця, що передує Трійці). Адже саме в Русальну п'ятницю босоркані, тобто все жіноцтво, збираються опівночі на шабаш. Тусять там до ранку, а на світанку збирають чарівне зілля.
Тому чоловіки вітають жінок пообіді, після того як їх любі босоркані повернуться додому і трошки посплять.

Наступна зупинка, слово, також пов'язане з відьмацтвом — «Баяти» [бáяти] — ворожити. Але при цьому слово «Бай» — означає, що людині погано, зле.

Іван любив палинку пити,
Любив і жін мало любити,
Но Анця, та ще босорканя,
Узнала, што з Іваном Маря
Робили в сіні, за двором.
Та так набаяла їм двом,
Палачінтовков зацідила
І руку Йванови вломила.
Но, а який бов Марі бай,
Мовчить історія, та й край.

*Палинка — горілка;
*Палачінтовка — пательня;
*Зацідила — вдарила;

Третє слово «Біціґлі» [біцíґлі] — велосипед.

Що я всьо про жінок та й про жінок?
Пам'ятаєте, що я казала про анцук? Що кожен хлопець в період фрайированя/залицяння/ має мати парадний анцук? Так от, до анцука він ще має мати біціґлі. І тоді він вже точно буде самим популярним у селови.
Якось Іван пішов на фрайирки /побачення/ і щось так вони з Анцьов засиділися, што вже й північ. А йому в друге село вертатися. От Анця і здогадалася, що є старі дідові біціґлі. Мало скриплять, айбо їхати на них можна.

Ну як мало скриплять? Їх було чути на третій вулиці як Іван їхав. Але ж то краще, ніж пішки сім кілометрів.
А між селами був тимитів/кладовище/ по одну сторону дороги і поле тиндириці/кукурудзи/ по другу. І отак їде Йван, північ, як кажуть в селі якраз вся нечисть оживає. А тут тимитів під боком. І думки його поволі перемістились на різних вампірів, зомбі і босоркань.
В якусь хвилину поперед Івана вискочило «щось». Іван з криками і матом різко загальмував і зробивши стрибок з переворотом через руль приземлився на асфальті. Коли прийшов до тями, то чоловік який сидів поруч і виявився його вуйком Мішком, розповів що сталося.
Мішко йшов пішки в село, коли йому приспічило по нужді. От і вирішив трошки поудобряти тиндирицю. Зайшов глубже в поле, щоб з дороги не видно було. І якось так сталося, що заблудився. Як пізніше з'ясувалося блукав годину, доки не вийшов на скрип Іванових біціґлів. Дякувати Богу.
Тож біціґлі, то дуже добра річ і дуже помічна. Навіть можуть допомогти вибратися з лабіринту тиндириці.

Отож, слова які ми вивчили сьогодні:

Босорканя — відьма;

Баяти — ворожити;

Бай — погано, зле;

Біціґлі — велосипед.


Далі буде...