На президентських виборах 2019 рейтинг Порошенко був 16%.

На парламентських «Голос» відкусив 8% з них.

Якби вибори відбувалися тепер, то, по різним оцінкам, 17-21%.

Однозначно, ріст.

Однак, досить невеликий. І ось Сєнцов говорить про негативний особистий рейтинг Порошенко і пропонує йому роль сірого кардинала.

І це на фоні титанічної роботи Порошенко і ЕС в парламенті, особистим перемовинам з політиками на Заході, апаратами ШВЛ, насосами під час повені (про що вже всі забули) і так далі.

І це на фоні катастрофічних провалів Зе-влади.

Здавалось би, рейтинг мав злетіти стрімким птахом.

Чому ні?

Причини, на мою думку, психологічні. Народ — у своїй масі — це саме маса. Невеликий відсоток є активним настільки, щоб цікавитися усіма політичними подіями і ще менший відсоток аналізує.

А отже, до них долітають лише відголоски. Робота, діти, уроки, ринок, поліклініка, фільм і якісь там новини фоном. Вони пропускають сенс і слухають інтонації. Дешевий скандал трохи оживить стомлений мозок. Негідні вчинки вищестоячих принесуть відчуття власної моральної вищості. Солодкі обіцянки подарують надію...

Порошенко намагається спростити тексти і достукатись до кожного. Але виходить не дуже.

Справа у стилі. Основна причина — «Я». Народні маси ненавидять це слово, коли його вживає політик. Згадайте, як козаки вибирали гетьмана. Три рази його просили, і лише на третій раз він, за звичаєм, погоджувався. Після цього в нього кидали всіляким непотребом, посипали голову землею і т.д., щоб «пам'ятав, звідки вийшов і не заносився».

А тепер зверніть увагу на асів психологічної обробки населення — ФСБ. Всі інтерв'ю Путіна — зрежисовані. Він простий і скромний. Він ніколи не каже: «я решил», " я сделал", "я победил", а лише :"ми". При чому всі впевнені, що досягнення особисто його, просто великий лідер скромний. Всі в Росії знають про його необмежений доступ до ресурсів, але ж Путін відпочиває лиш в Росії, одягається просто і підкреслює свої пролетарські смаки.

А тепер подивимось на іншого лідера глядацьких симпатій (правда, недовго) — Зеленського. Він простий і в дошку свій. Він теж майже не каже "я". Хіба що "я не знаю. А як ви думаєте?". Або "я хочу, щоб всі були щасливими". В усіх інших випадках, слово "я" ніколи не звучить.

Здається, Вольтер казав : "прояви пороків дратують оточуючих постійно, а самі пороки — час від часу. Якщо ви скупий — будьте скупим, але уникайте виглядати скупим. Якщо марнославний — будьте марнославним в душі, але на позір — будьте сама скромність."