На Кримському півострові поширена думка, що Україна у 2014 злила Крим. Україна не ввела війська. Військові частини не отримали наказу стріляти. Зеленим чоловічкам з автоматами мали протистояти беззбройні люди. Жінки. Діти.

На Донбасі було інакше. Там був спротив місцевого населення. Збройний. Там були ВСУ. Не має значення, що без досвіду і погано укомплектовані. Вони були. Донбас намагалися захистити. Однак знайшлося досить людей, які лягали під гусениці танків своєї армії.

Станом на сьогодні є переселенці з Криму і з Донбасу. Є ніби переселенці, які живуть там, але приїзжають за пенсією сюди. І є колаборанти, які не бачать себе у складі України.

Чи несуть ці люди відповідальність за те, що сталося? Чи повинна держава Україна відшкодувати їм збитки? Люди, які втратили все — житло, роботу, багато хто — близьких і рідних. Адже, це обов*язок держави — захист своїх громадян. З яким Україна на цих територіях явно не впоралась.

На мою думку — ні. Згідно Конституції, населення України — громадяни, а не піддані. Громадянин так само відповідає за Державу, як і Держава за громадянина. Причина, з якої Держава не змогла захистити своїх громадян в Криму і на Донбасі — це вибір цих громадян, який вони робили на президентських та парламентських виборах. Цей вибір — причина відсутності у нас ядерної зброї, армії і фактично держави у її повному розумінні — у нас скоріше була територія, ніж держава.

Та допомога, яка була надана переселенцям — це якраз та допомога, яку Держава і була зобов*язана надати. Якщо ви побудували будинок на краю прірви, та ще й брали зі схилу собі пісок — хто винен вам, що будинок завалився? Вам дадуть тимчасовий прихисток, їжу , одяг — але відшкодовувати вартість будинку?

Звичайно, це жорстоко. Але такі правила існування в цьому світі. За безвідповідальність заплачено дорогою ціною. І зараз підходить час платити вдруге.

І тут питання громадянства на Донбасі та в Криму якраз на часі. Без сумніву, і там ,і там є проукраїнські громадяни. Так само, як і проросійські. І є більшість — піддані, яких не цікавить Україна, Росія чи Турція — а цікавить власний комфорт. Так от, всі ці три категорії повинні бути позбавлені виборчого права років на 10-15.

Крім переселенців. Які довели, що вони вміють робити вибір і зробили його на користь нашої держави.

Це несправедливо щодо проукраїнських громадян. Але вони, я впевнена, підуть на цю жертву, щоб не бути щитом для тих, чий вибір завжди — корито.