Вчора на сайті президента з'явилася інформація щодо досягнень у мінському процесі. Йдеться про те, що ТКГ нарешті дійшли згоди щодо повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування починаючи з 27-го липня. Згідно з досягнутим рішенням з 1 хвилини 27 липня — має настати режим повного припинення вогню на лінії розмежування.

За шість років війни українці вже так втомилися і виснажилися через постійні конфлікти на сході, через втрату наших воїнів та волонтерів, відсутність стабільності та визначеності — що суперечки стосовно того як саме досягати миру для більшості українців вже відходять на другий план. Всі просто хочуть щоб це нарешті припинилося і люди перестали гинути і українці почали спокійно жити і розвиватися!

Варто відзначити, що за останній час — це перший серйозний прогрес в переговорному процесі, починаючи з нормандської зустрічі, яка відбулася в грудні минулого року. У разі якщо домовленості почнуть виконуватися – тоді вдасться суттєво скоротити, або звести до мінімуму, кількість обстрілів протягом тривалого періоду часу. Цей крок – вже сам по собі можна вважати перемогою!

Такий результат став наслідком ефективної роботи наших представників в переговорному процесі, та завдяки візитам української делегації до Парижу та Берліну у червні та липні цього року.

Всі хто має відношення до цього конфлікту розуміють, що «ключі від миру» знаходяться у Кремлі, але на цьому етапі і українцям і нашим міжнародним партнерам дуже важливо розуміти, що українська влада дійсно зацікавлена і здатна докласти максимум зусиль для завершенні війни та припинення конфлікту на сході України.

Як ми бачимо команда президента постійно актуалізує це питання, щоб не дозволити цьому процесу зійти нанівець і перейти в латентну стадію безглуздого очікування. Наприклад, як ми це часто бачимо від інших політичних сил, які викрикуючи гучні гасла про мир, якого вони сильно прагнуть, але при цьому нічого для цього не роблячи… За часів попереднього президента ми бачили показово картину коли щодня йшла мова про величезну боротьбу та старання з боку влади, але в підсумку ми так і не побачили особливого просування чи поступок у процесі досягнення миру.

Нинішня влада нас запевняє, що робить все для швидкого результату, а існуючі затримки у цьому процесі відбувається через те, що при досягненні результату необхідно враховувати виключно українські інтереси а не забаганки Кремля. Українці готові вірити президенту і підтримувати його у цих процесах. Як показує соціологія — переважна більшість українців вірить у істинність намірів президента та ефективність його ініціатив.

Я думаю, що зараз всі свідомі українці насправді хочуть щоб Зеленський таки виконав свою головну обіцянку — і закінчив війну! Нині, хіба що політичні опоненти влади, або відверті вороги держави — бажають продовження цього конфлікту, і радіють кожним труднощам провладної команди на цьому шляху задля власних політичних дивідендів.