В нашій країні через некомпетентність влади відбуваються такі, здавалось б незначні, події, які можуть мати дуже значні та негативні наслідки. Ризики в черговий раз погратися з верховенством права завжди мають поганий відголос відтермінований у часі. Та чи знають це ті, хто собі таке дозволяють? Ігрища з судовими рішеннями ще ніколи не приводили до позитивного результату у галузі де таке відбувається, окрім тих конкретних осіб, які це все організовують на свою користь.

Яскравим черговим прикладом таких речей стало оприлюднене на цьому тижні рішення Верховного Суду України про скасування рішення, іншого, третейського суду щодо стягнення заборгованості з компанії «ТММ».

Компанія яка має 25-літній досвід у будівництві схоже стала згодна її проміняти на фінансову вигоду для себе.

Як видно з опублікованих матеріалів причиною цієї історії стала типова суперечка між комерційним банком, який намагається повернути виданий кредит, і компанією-забудовником «ТММ», яка не хоче цей борг повертати. Здавалось би нічого не звичайного і таких прикладів безліч, але диявол криється в деталях.

А він полягає в тому, що коли вирішили не повертати кредит, а після цього ще й провалися ідеї цього уникнути і ще й програли наступні суди – то видно вони вирішили, що в досягненні цілей всі засоби підходять, і пішли домовлятися зверху. Цілком логічно припускати, що робилося це через певних осіб. Наприклад таких як фінансовий директор «ТММ» Лариса Чивуріна, яка є дружиною Андрія Чивуріна, який напряму має відношення до «Ліги сміху» студії 95 квартал, тієї самої, де був задіяний Баканов і діючий президент.

Суть у тому, що рішення Верховного Суду суперечить попередній подібній судовій практиці, суперечить логіці, адже перший суд був ініційований самою компанією «ТММ», а дії СБУ суперечать базовим принципам приватної власності, адже чесно придбане майно на десятках відкритих аукціонах забирають у нових власників. Логічно припускати, що мало місце втручання «зверху» і не виключено, що ще й за участю представників української правоохоронної системи. Якщо таке відбувається – то цілком реальною виглядає загроза створити прецедент, який має просто величезні негативні наслідки для системи правосуддя і економіки всієї країни.

Інші учасники ринку стверджують, що такий різкий судовий розворот в справі про борги «ТММ» пов'язаний з дружніми відносинами керівництва компанії-боржника з оточенням глави держави. І схоже, що там не цілком усвідомлюють, що наслідки подібного правосуддя можуть вдарити не тільки по одному банку, а мати чергове зниження довіри до судової системи, та навіть знизити інвестиційну привабливість.

Як підсумок таких дій ми маємо:

1) Рішення Верховного Суду скасовує всі проведені раніше операції з продажу заставного майна.

2) Серйозні інвестори не будуть ризикувати купувати подібні активи, якщо законно куплене на торгах майно у вас можуть просто відібрати.

3) Відбувся негативний сигнал для банківської системи країни.

4) Банки ще більше будуть боятися видавати великі кредити, а ризики будуть закладати у відсоткову ставку, а це безумовно позначиться на кінцевій вартості.

5) Ймовірне погіршення інвестиційного клімату в будівельній галузі.

6) Погіршення іміджу всієї влади і зокрема президента, який може навіть і не знати всієї цієї історії.

Вся ця історія зовсім не про «справедливе правосуддя» і точно не про «повернення довіри і поваги до суду» про яку ми мріємо і яку нам обіцяв Зеленський. І якщо все це правда – то закінчиться ця історія зовсім не смішно…