Зараз в суспільстві є дуже багато запитів до влади, а значить у нової влади дуже багато викликів! За останні 2 місяці всі придивляються до дій новообраного Зеленського, адже більшість людей голосували не стільки за нову владу, скільки проти старої. Поки що відсутність очевидних дієвих кроків від Зеленського списують на шалений опір системи, який починається з парламенту. Але вже зовсім скоро туди абсолютним переможцем увірветься президентська партія «Слуга Народу» і найвірогідніше саме вона сформує більшість, а згодом і всю виконавчу владу.
Отримавши всю повноту влади та отримавши право всіх кадрових призначень Зеленський почне здавати один за одним іспити та тести на дієвість та відповідальність перед українцями. Одним з перших іспитів – буде готовність здійснювати реальні зміни в судовій гілці влади. Я глибоко переконаний, що починати треба саме зі змін в судовій системі, бо чесний і добросовісний суд — це початок відновлення довіри людей і бізнесу в якісні зміни на краще.
На мою думку, що варто почати, напевне, з самого одіозного суду в Україні – це Окружного адміністративного суду Києва і зміни його очільника Павла Вовка. Я впевнений, що реальна люстрація судді Павла Вовка — це своєрідний тест для Зеленського на готовність до справжньої незалежності судової влади. Це тест, який не пройшов Петро Порошенко.
Багато хто переконаний, що Вовк — це темна пляма на українських судах, це ганьба і «вирок» для всіє судової системи України. Очолюваний ним Київський окружний адміністративний суд — це один з останніх оплотів рейдерства, судового свавілля і неправових рішень. Велика частина складу цього суду набиралася ще Ківаловим і Портновим. Зокрема для винесення «необхідних та правильних» політичних рішень. І от з часів ще Януковича там нічого і не змінилося. Прикладів безліч: це і визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку, це і рішення про те, що публікація інформації про «чорну бухгалтерію „Партії Регіонів“ є втручанням у виборчі процеси США, це і рішення про відсторонення з посади в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, це і зняття заборони на серіал „Свати“, це і призупинення перейменування УПЦ МП, і ще багато чого іншого…
Сам Павло Вовк є не менш одіозною фігурою, ніж рішення його суду. Не важко побачити, що починав він свою кар'єру з роботи помічника нардепа Сергія Ківалова. Він працював суддею окружного суду Вовк ще при Януковичі. Свою посаду голови Київського окружного адміністративного суду Павло Вовк отримав за допомогою добре відомого Андрія Портнова. При такій компанії „лобістів“ не важко здогадатись, що посаду він отримав не для того, щоб запанувала справедливість. Насправді, мені не дуже зрозуміло як він зміг уникнути люстрації? Правда, в 2017 році він все-таки не зміг пройти конкурс в новий Верховний Суд, побоюючись публічного розголосу та суспільного резонансу щодо своєї особи. Не так давно було ще дві спроби внести зміни у закон про судоустрій та статус суддів, які б дозволили Вовку зберегти свою посаду без проходження оцінювання у Вищій кваліфікаційній комісії, але вони не пройшли. Лише розібравшись у ситуації я зрозумів наскільки важливим для колишньої влади був Павло Вовк та очолюваний ним суд.
На сьогодні Київський окружний адмінсуд — це один з важливих та зручних інструментів впливу влади на потрібні процеси і винесення потрібних рішень. Якщо така активна діяльність, яку розпочав після свого повернення Україну Андрій Портнов буде супроводжуватись посиленням впливу на українські суди, то ми не тільки втратимо шанс змін на краще, але й погіршимо ситуацію.
Кадрові зміни та зміна систем управління саме зараз є не менш важливою ніж зміна будівель та назв ключових інституцій і відомств, і саме це буде важливим тестом для нової влади.