Після президентських виборів, під час яких, стрімкий ріст рейтингу, а згодом і перемогу отримав Володимир Зеленський, склалася унікальна ситуація. Роками перевірені найефективніші політичні технології не дали старим політикам бажаного результату. І усвідомивши це, всі існуючі, та потенційні учасники української політики вирішили спробувати свої сили.
Соціологічні дані показують, що після президентських виборів ставлення українців до оновлення політичного олімпу не змінилося і досі продовжується запит на нові обличчя в політиці. Основним фактором змін вважають саме прихід нових людей, при цьому часто жертвуючи їхньою професійністю. Але якщо ти одночасно відносно молодий, а ще й професійний, то тобі тільки бренду партії «Слуга народу» не вистачає – і можна вважати, що ти вже виграв вибори до парламенту.
Розуміючи успіх такої формули всі почали прагнути отримати її ключовий елемент – партійний бренд «Слуга народу». І з цього моменту, і донедавна, ще навіть не сформована партія стала просто переповненою бажаючими до неї долучитися. Все це створило, окрім ажіотажу, ще й ситуацію появи серед кандидатів таких людей, яких перевірити в короткі строки просто не можливо.
Прораховуючи можливі негативні наслідки, молоде керівництво партії запровадило процедуру праймеріз та пост-праймеріз, яке триває і досі та лише набирає обертів!
Для збереження принципів добропорядності партія запропонувала активістам, журналістам, громадськості проводити власну перевірку кандидатів. І тут понеслось…
За останні два тижні окрім першої хвилі, до якої увійшли Дмитро Співак, Вадим Гутцайт, Ірина Панченко почалася друга хвиля. (https://www.youtube.com/watch?v=UmMPdKXqRhs). Поточна перевірка стала масштабною, а інформація лунає з багатьох сторін, і все більше кандидатів викликають у нас сумніви.
Одне з останніх досліджень юристів, що до мене потрапило, стосувалося адвоката та бізнесмена Юрія Кузбита. Одразу варто сказати, що на західній Україні кандидату від партії Зеленського ой як не легко буде обратися в разі сумнівної репутації, або сумнівів в його порядності.
При дослідженні діяльності виринають безліч фірм до яких має відношення кандидат: ДП «НТЦ „ЕКСПЕРТ“, ТОВ „АГ «ПРЕЦЕДЕНТ», ТОВ «ЮК „ЮМК“, ФОП Кузбит, ПАТ „І-ТЕК“, KSG BANK, та багато іншого. Але суть в тому, що діяльність ряду цих фірм викликають сумніви у їх порядності. Одним з прикладів є те, що НБУ ліквідував „КСГ Банк“ за відмивання грошей, а наш кандидат Юрій Кузбит — один з акціонерів банку.
Також при вивченні матеріалів я звернув увагу, фірму „АЙСIДI ЮА“, де член наглядової ради пан Гоголь, як і глава наглядової ради ПАТ „КСГ Банк“ пан Скирта, раніше обіймали посади в „АЙСIДI ЮА“, там же обіймав посаду і сам Кузбит. Це говорить про те, що це ціла група осіб, яка між собою пов'язана і координується. Також очевидно, що конвертаційні центри ПАТ „КСГ Банк“ не могли проходити без участі Кузбита, який спочатку був керівником юридичного відділу, а потім членом наглядової ради. „АЙСIДI ЮА“ як і ряд інших афілійованих компаній з цією групою людей проходить по кримінальних справах про державну зраду, замах на вбивство та інших важких злочинах. В принципі не важко помітити опосередковане, або навіть пряме, відношення між цими фактами, і зрозуміти що кандидат явно потребує додаткової перевірки.
За два останні тижні я мав змогу бачити багато матеріалів про кандидатів в народні депутати, але коли це стосується наприклад партії „Опозиційний блок-за життя“ — то воно якось вже і не дивно… Але якщо ми говоримо про партію що за основу ставить порядність — то участь ось таких осіб може дуже швидко знівелювати всі старання та обезцінити політичний бренд партії „Слуга Народу“
Отож, роботи по перевірці кандидатів ще багато, а виборці, я впевнений, ще багато чого цікавого почують…