Поки в Україні вирують політичні пристрасті та торги за владу в церковній площині посилюється міжконфесійний конфлікт.

Останнім часом інформаційним простором України прокотилася «хвиля» про скандали в українській церкві. Здавалося, лише в січні патріарх Варфоломій вручив томос про автокефалію Православної Церкви України, і все нові й нові православні громади стали переходити з церкви Московського патріархату до ПЦУ. Натомість вже сьогодні ми змушені обговорювати розкол і двовладдя у новоствореній церковній структурі.

Зазначу, що це дуже тривожний знак. Україна перебуває в стані війни й непростій економічній ситуації – виплата боргу не за горами. Крім того, тільки но відбулися вибори, і до влади прийшов новий президент. Очевидно, що переформатування влади потребуватиме деякого часу, і країна буде ще більш ослаблена. В цих умовах реальною стає загроза реваншу проросійський сил, і саме церква мала б зберігати державну цілісність і спокій в країні. Проте, в самій українській церкві ми спостерігаємо міжконфесійний скандал між Київським патріархатом и ПЦУ.

Небезпека наростання суперечностей в Українській церкві, на руку Кремлю. Розкол в автокефалії, знищення ПЦУ і відновлення повного контролю над Українською церквою — це зрозуміла мета Росії, адже церква була і є одним з інструментів нашого агресивного сусіда у війні. І це не конспірологія – це реальність. Фактів тому достатньо.

Патріарх Філарет вже не вперше говорить про небезпечних людей в оточенні митрополита Епіфанія. Про їх російську спрямованість і очевидні контакти з Росією та РПЦ. Тривогу викликає те, що саме ці люди впливають на рішення розвитку ПЦУ.

Мова йде про аналог Вадима Новінського в УПЦ МП — «смотрящего» Андрія Мацолу. Співвласник Першої приватної броварні пов'язаний з російським бізнесом. «Орденоносець» Гундяєва Митрополит Вінницький Симеон, який на засіданні першого синоду ПЦУ вимагав виключити з його складу визнаного ворога Москви — Патріарха Філарета. Олександр (Драбинко) — критик автокефалії і «розкольників» з проукраїнської УПЦ КП. А ще — Архімандрит УПЦ МП Кіріл (Говорун), який тривалий час працював у Московської патріархії, яку курує ФСБ РФ. Їх ще багато — Архієпископ Євстратій (Зоря), Єпископ Адріан, Протоієрей Георгій Коваленко, пов'язаний з одіозним донецьким металургійним олігархом Віктором Нусенкісом, який живе в Москві.

Як не прикро, проте сьогодні вкрай важливо не допустити розколу в ПЦУ, продовжити процеси розбудови єдиної незалежної Української православної церкви, адже «справи церковні» безпосередньо впливають на збереження незалежності всієї України.