Чим ближче до виборів, тим очевидніше, хто є лідерам та має найбільші шанси потрапити до другого туру, а згодом і виграти. Практика президентських компаній показує, що зазвичай хтось з кінця списку знімає свою кандидатуру на користь з двох найвірогідніших переможців. Та у нас пішло все трохи інакше. Напередодні кінцевої дати для зняття кандидатури, яку визначила ЦВК, ми побачили ряд об'єднань кандидатів з середини списку, наприклад, таких як Вілкул та Мураєв або об`єднання Добродомов, Гнап, Садовий з Гриценко . І ось сьогодні почалася друга хвиля об`єднаннь з підтримки одного з лідерів президентських виборів Юлії Тимошенко кандидатом другого ешелону Сергієм Тарутою. Примітно, що ці кандидати по певним змістовним та організаційним елементам між собою схожі.Саме Тимошенко і Тарута почали розробляти свої програми ще задовго до виборів. Саме ці кандидати публічно оголосили та долучили велику кількість експертів до її написання. Саме вони відверто заявили про плани балотуватися і почали компанію раніше за інших, ще рік тому назад. Саме вони приділять найбільшу увагу до змісту своїх програм та шляхам їх реалізації, а не публічним гаслам. Суттєвих ідеологічних розбіжностей між кандидатами не існує, бо обидва ставлять для себе визначальними завданнями економічний розвиток, соціальну сферу,умови життя людини та мають єдине бачення в закінченні війни на Сході України та розвитку в сфері зовнішньої політики. Найбільшою відмінністю між кандидатами була електоральна підтримка в регіонах,хоч і Юлія Тимошенко є загальнонаціональним лідером та кандидатом, підтримка виборців Сергія Тарути на південному сході України лише додає сенсу цьому об'єднанню. В меморандумі, що сьогодні було підписано між кандидатами йдеться про припинення кровопролиття на Донбасі та об`єднання України від Сходу до Заходу , підготовку та прийняття нової Конституції, втілення їхніх економічних стратегій та реалізація Нового курсу.

Сергій Тарута зазначає: «Є великий ризик того, що ще 5 років буде ця влада, триватиме війна і економічна розруха. Час перемагати і об'єднуватися всім проукраїнським силам. Ми розуміємо, що реальний кандидат, який може перемогти – це Юлія Тимошенко. У нас спільна енергія і цінності – побудувати щасливу Україну».

Це цілком може означати початок другої хвилі об`єднання навколо тих кандидатів, які мають не лише амбіції та жагу до виграшу, але і реальні політичні сили, які цілком імовірно матимуть потужне представництво у майбутньому парламенті. Також його ініціатива є закликом об'єднуватися проти чинної влади, незадоволення,якою у суспільстві коливається від 50 до 70 відсотків. Всю нинішню владу в цій президентській компанії уособлює та очолює Президент Петро Порошенко. Тож можна припустити, що це ще й початок об`єднання всіх кандидатів,що виступають проти Порошенка та того сумного стану речей, які продовжаться в країні протягом наступних п'яти років у разі, якщо не завадити йому вдруге прийти до влади. Так як до виборів залишилось зовсім мало часу, то ми зовсім скоро побачимо, наскільки ця ініціатива Тарути буде мати стрімке продовження,а кандидати, що не мають реальних шансів на перемогу будуть визначатися з тим, кого з лідерів планують підтримати напередодні першого туру та у другому турі президентських виборів.