Наближення виборів стрімко збільшує кількість соціологічних досліджень стосовно кандидатів у президенти. Соціологія завжди була як інструментом для розуміння ситуації та побудови прогнозів, так і інструментом для маніпуляцій.

Ці вибори не є виключенням! За останні два тижні ми побачили найбільшу кількість соціологічних досліджень, які відрізняються один від одного. Але ті агенції, які не є у власності кандидатів, як наприклад агенція «Социс» Ігора Гриніва (політтехнолога Порошенко), показують приблизно однакові тенденції.

Нині вийшла нова соціологія від фонду «Українська політика», дослідження, яке було проведено разом з «Інститутом маркетингу і консалтингу», де підтверджуються головні поточні тренди.

Як і раніше , впевнено перше місце утримує Володимир Зеленський з показниками 23,5 від тих, хто вже визначився з своїм вибором.

Друге місце повернула собі Юлія Тимошенко з показниками 15,9%. Це відбулося після ряду скандалів з нинішньою владою, такими як пісенний конкурс «Євробачення», та скандалом в оборонній сфері.

На третє місце опустився нині діючий президент Петро Порошенко, динаміка рейтингів якого лише просідає у зв'язку з невідповідністю між очікуваннями людей та тими меседжами, які закладені в його виборчій програмі.

Надзвичайно цікавим є ситуація за межами першої трійки, адже ряд моментів щодо об`єднання кандидатів, та зняття деяких з передвиборчої гонки, зробили свої зміни у рівні підтримки та демонструють вже нові очікування і дозволяють будувати нові прогнози.Варто відзначити, що найбільші зміни відбулися серед кандидатів другого ешелону.

Починаючи з четвертого місця, яке згідно з даними приведеними у дослідженні четверте місце посідає Олег Ляшко з показниками 10,5% підтримки, інші кандидати змінили свої позиції в силу ряду обставин.

Наприклад, мало місце об`єднання Олександра Вілкула і Євгена Мураєва, що підняло їх на п'яте місце у рейтингу. Для Вілкула об`єднання призвело до суттєвого зросту його рейтингів, і навіть можна говорити про те, що таке об`єднання подвоїло його рейтинги, що є зазвичай рідкістю. Та зважаючи на запит виборців південного сходу, та потужну партійну структуру опозиційного блоку такий приріст є цілком логічним та очікуваним явищем.

Також відбулося зняття з виборчих перегонів ряду таких кандидатів як Дмитро Гнап, Дмитро Добродомов, Андрій Садовий та об`єднання їх з Анатолієм Гриценко, що дозволило йому отримати підтримку на рівні 9,1% та розділити разом з Вілкулом п'яте місце.

Серед ТОП-кандидатів, окрім Петра Порошенка незначна просадка у рейтингу відмічається у Юрія Бойка, який займає шосте місце, з показниками 8,2%. Та зважаючи на відсутність чіткого позиціювання, та ряд скандалів з представниками його політичної сили, що супроводжують виборчу кампанію такий перебіг подій є теж логічним.

Подібні дослідження показують наскільки швидко може змінюватися ситуація, але головне що тепер ми можемо краще розуміти «куди віє вітер», аналізувати події, що змінюють розстановку сил, та впевненіше опиратися на загальні політичні тренди.

https://uapolicy.org/index.php/2019/03/14/issledovanie-elektoralnyh-nastroenij-grazhdan-ukrainy/