334 голоси народних депутатів в парламенті сьогодні віддано за закріплення в конституції України зовнішньополітичного вектору розвитку в напрямку вступу до Євросоюзу та до північно-атлантичного альянсу НАТО.

Але це, окрім радості та ейфорії, яку нам пропонують бездумно поглинати з багатьох інформаційних каналів, також викликає і багато запитань.

Наприклад:

Багато подій за новітню історію України нас змушували визначитись із зовнішньополітичним вектором розвитку. Саме «революція гідності» стала переломним моментом, коли ми нарешті визначились з тим, що прямуємо в напрямку Європи. Очевидно, що українці все більше сповідують європейські цінності, орієнтуються на європейські стандарти та прагнуть жити на рівні громадян успішних країн світу. Але тут у мене риторичне питання: «Чи дає нам, українцям, хоч щось з цього переліку сьогоднішнє голосування, чи це лише вдалий тактичних хід передвиборчої кампанії Порошенко?».

Зараз безліч засобів масової інформації (половина з яких повністю керовані владою, або є продажними) випереджаючи один одного розповідають про величну перемогу! І я би їй щиро радів, як це хоч щось реально змінювало… У нас в конституції записано безліч прав та свобод, які щодня в різній мірі порушуються, але на це ніхто вже навіть не зважає, і влада не здатна забезпечити їх дотримання… То з якого дива я раптом можу бути впевнений, що навіть при цій нормі в конституції будь-хто з наступної влади не буде робити в практичній площині зворотне? Мені, як громадянину, діюча влада подає це як перемогу сподівань українців, та як захист, але я себе більш захищеним від можливого потурання закону в майбутньому не став почувати…

Для пошуку істини, окрім думок тих, хто вважає це рішення вчасним та ефективним, я почав шукати думки противників такого рішення. Найбільш аргументованим та змістовним виявилась позиція Вадима Новинського, лідера фракції «Опозиційний блок», який в кулуарах Верховної Ради України пояснив позицію фракції та спробував аргументовано її пояснити. На його думку, це голосування порушує закони, тому що передбачає внесення змін до 3 розділу Конституції України, для чого було би потрібно обов'язково проводити референдум, так як тільки через референдум в Україні можуть прийматися рішення про зовнішньополітичний курс країни. Відповідно, внесення таких змін в преамбулу конституції можна вважати юридично безграмотним. А що завадило президенту, як одному з можливих ініціаторів проведення референдуму, право на який йому надана законом, це зробити за 5 років його каденції? Ймовірно відповідь ми знайдемо в соціологічних опитуваннях, які показують, що лише 42-47% українців підтримують вступ до НАТО, і десь приблизно половина українців підтримують вступ до ЄС. З урахуванням Криму і Донбасу – ця цифра була би ще меншою. При проведенні такого референдуму – його результат міг би стати некерованою поразкою ініціатив президента та продемонструвати низький рівень підтримки, а те що відбулось сьогодні — є керованою перемогою! Також Новинський зазначає, що те, що відбулося: «Це чистої води шахрайство і наперстки», пояснюючи, що ніхто Україну в ЄС і НАТО не збирається наразі приймати, а цими питаннями влада відволікає увагу від власних провалів і уникає відповідальності та звітування за 5 років роботи, а також від нездатності влади забезпечити європейський рівень життя, стандарти безпеки, які обіцяли в 2014 році, і які сьогодні були, вкотре, лише задекларовані, а не гарантовані. Він переконаний, що все це «дійство» — це передвиборча технологія Порошенко і приниження української Конституції, яку намагаються звести до рівня низькопробної афіші, бо, наприклад, жодна країна НАТО і ЄС не вносила такі зміни. На його думку: «Конституція – це фундаментальний документ українського народу, а ЄС і НАТО тимчасові організації». Також він нагадав, що згідно зі статутом НАТО, туди не приймають держави, в яких ведуться військові конфлікти і до яких, або у яких, є територіальні претензії, а тому таке рішення сприятиме заморожування конфлікту на Сході і подальшого відторгнення непідконтрольних територій. Як підсумок він абсолютно переконаний, що це голосування є передвиборчою технологією Порошенко для підвищення шансів бути обраним на другий термін.

Можна приводити ще багато аргументів про не відповідність тих сподівань що мають українці, та тих дій, що вчиняє влада для їх виконання, можна радіти намаганням України у бажанні бути розвинутою, процвітаючою та заможною країною, але важко заперечити серйозні аргументи приведені лідерами опозиції про невідповідність прийнятого рішення діючому законодавству, та важко відмовитись від думки, що, ймовірно, наші бажання знову використовують для своїх прагматичних цілей провладні політики.