«Третій у другому турі»… — саме таку метафору використали журналісти «Української правди» про Арсена Авакова. Сам Аваков відповідає на це так: «Третій у другому турі, так! Але ми повинні прийти до ситуації, коли це питання взагалі не буде виноситися на порядок денний…» А французьке видання "Le Monde" називає Авакова людиною, завдяки якій фактично діє система стримувань та противаг в українській владі. А нещодавно у великому інтерв'ю виданню lb.ua сам Аваков озвучив багато речей які є «на слуху», дуже цікавлять експертів та хвилюють суспільство. Він згадує про ключові виклики і стверджує: «якщо вибори будуть нечесними, тобто такими, що відбуватимуться на системних сумнівних методах, це дасть привід публічним протестам. Не сумніваюся, що ключові гравці в цьому випадку спробують вдатися до такого сценарію. Але якщо вибори будуть чесними, і помилки або зловживання будуть носити несистемний характер, думаю, суспільство внутрішньо прийме ці вибори, і ніякі політикантські прийоми не похитнуть вибір українців». Арсен Борисович переконливо намагається нас запевнити, що: «Я всім кандидатам чітко сформулював, що піднімаюся над процесом. Я „не в кишені у Тимошенко“. Я „Не воюю проти Порошенка“. Я ні з ким не домовлявся» і варто визнати поки йому це вдається!

Він вважає своєю місією забезпечити нейтралітет у цьому важливому для країни процесі: «МВС буде нейтрально і забезпечить, в межах своєї компетенції, — чесний виборчий процес». Якщо поглянути на всю картину розстановки сил масштабно, то в такій хиткій пропорції сил між кандидатами позиція Авакова і МВС може мати дуже ключову роль. В принципі, дотримання чесності під час виборів грає скоріше на руку опозиції, бо виграти вибори чесно при антирейтингу у понад 50%, діючому президенту буде ну дуже важко.

Також варто пам'ятати, що за цю каденцію перебування у владі цінність бренду «Народного фронту» і його лідера Арсенія Яценюка сильно впала, на відміну від ваги і ролі Арсена Авакова, і саме тому зараз його слово має настільки важливу роль. Саме в його руках буде частина сценарію за яким підуть вибори, саме завдяки його пропозиції можуть розглядатися кандидатури майбутнього прем'єра.

Цікаво, але на запитання щодо кандидатури на цю посаду він не назвав себе, але назвав тих, хто може ним стати: «Це може бути Яценюк, це може бути Гройсман, це може бути Тарута ...»

Якщо кандидатура Яценюка є зрозумілою, то дві інших кандидатури — це явно тактичні ходи на майбутнє. В разі програшу діючого президента найбільший потенціал з розрахунком на політичне майбутнє, серед людей, що знаходяться при владі має саме Гройсман. А кандидатура Сергія Тарути була певною несподіванкою, але ми розуміємо, що наступний президент буде слабшим за попереднього (принаймні на певний період часу), а тому необхідно вибудовувати баланс, і представник сходу, який має підтримку у регіональних еліт, та який жодним чином не є асоційований з кремлем – непоганий варіант.

Тепер краще стає зрозуміло, що саме у Авакова в критичний момент може бути «золота акція» у вирішенні схожих за балансом позицій, і зрозуміло, що саме в цим міністром МВС ми увійдемо у виборчий процес, а яким він буде ми побачимо вже зовсім скоро!