П'ятниця, 25 січня, подарувала нам ще п'ятьох вже зареєстрованих кандидатів у президенти, а також декілька дуже цікавих персон, що подали свої документи.

День виявився цікавим і не простим. Було багато того, що привертає до себе увагу, починаючи від святкування дня народження шоумена Володимира Зеленського, який вирішив символічно саме сьогодні податися у президенти, так і заплановані і прагматично прораховані дати подачі документів іншими кандидатами. Серед іншого, саме 25-го січня лідер політичної партії «Основа», народний депутат України Сергій Тарута подав документи в Центральну виборчу комісію для реєстрації кандидатом на президентських виборах, які відбудуться 31 березня. За словами самого Тарути, рішення самостійно балотуватися, для нього самого стало непростим і відповідальним для себе особисто, але логічним для його політсили, партії «Основа». Своєю перевагою над іншими він вважає наявність у нього програмних документів, які дають чіткі відповіді на питання про те, як повернути мир в країну і як українцям забезпечити свої сім'ї матеріально.

Серед тих хто має серйозні наміри потрапити і залишатись у вищій лізі української політики, далеко не всі готові працювати системно, глибинно та професійно, бо вважають, що тільки піаром можна переконати виборця — адже «піпл хаває», але це вже давно не так! Навіть якщо більше половини кандидатів балотуються на посаду президента лише для старту своєї майбутньої парламентської кампанії, то для результату потрібні ще й хороші спеціалісти, професійна команда, ресурсна база, та змістовне наповнення. Стає зрозуміло, що досвід підказав Таруті підходити до цього процесу серйозно. Є інформація, що Сергій Тарута співпрацює з американською команду технологів, а також довго та змістовно займався створенням нової конституції, що нам була презентована, серйозно займався розробкою своєї виборчої програми. Також, варто припускати, що якраз Тарута ймовірно може розраховувати на підтримку бізнес середовища свого регіону, бо має давні нормальні стосунки з ними, а це в критичний момент може стати вагомою перевагою.

Тарута реаліст, і чудово розуміє, що змагатися за президентське крісло з такими гравцями вищої ліги як Порошенко і Тимошенко він не зможе, але у своїй ваговій категорії він як прагматик налаштований на боротьбу, а як технократ розуміє, що поки інші торгуються гаслами, він говорить про змістовне і головне кадрове наповнення своєї кампанії. Тарута йде не за президентством а за прем'єрством. Він вирішив не приєднаються на старті до Тимошенко або Гриценко з якими велися переговори. Його завдання отримати 5 +% і восени заводити фракцію в парламент. Прагматичний підхід до основної мети стати прем'єром при новому президенті. Важлива не тільки посада президента, але і надзвичайно важливу роль відіграє постать, що займає крісло прем'єр-міністра, і майбутніх членів уряду.

Перед Україною стоять великі виклики і їх необхідно в найкоротші терміни вирішити. Тому вкрай необхідна згода між гілками влади. Якщо президентська кампанія для Тарути – це спосіб запропонувати себе в ролі прем'єра, то це теж не погано, бо коли виборчий популізм закінчиться, переможцю доведеться легітимізовувати себе на посаді та інтегрувати до процесу представників інших електоральних полів, а також приступати до виконання своїх обіцянок, а тоді знадобляться цінні кадри для втілення обіцяного в життя!