Коли вчора всіма українськими ЗМІ прокотилися повідомлення про можливе послаблення позицій України в ПАРЄ та ймовірне відновлення статуту Російської делегації, то мені одразу спало на думку відстежити активність головних українських лідерів, особливо в рамках виборчої кампанії.

Вчора, зі Страсбургу ми дізнались, що ПАРЄ змінила внутрішні правила, позбавивши українців місць у комітетах, а також, що Президент ПАРЄ хоче продовжити роботу над поверненням Росії до асамблеї, і ще ряд подібних… А де же в цей час головне керівництво державі та головні політичні особи, які мали би, на мою, думку відвоювати та відстоювати українські позиції, та не допустити відновлення права голосу Росії, яке одразу буде спрямоване проти нас…??? Здогадатися було не важко – всі в Давосі! Адже сьогодні триває третій день всесвітнього економічного форуму у Давосі.

Ясна річ, що економічні питання є для нашої держави дуже актуальними, але нажаль участь наших представників так і залишається переважно номінальною, і часто потрібна для просування своїх олігархічних інтересів, або для того, щоб завдяки зустрічам і фото зі світовими лідерами продемонструвати, що їх підтримує світова спільнота. Якже зараз потрібна тому самому Порошенку, ця підтримка, щоби хоч якось збільшити свої рейтинги та показати, що його підтримують! Але де тут істинна турбота про Україну, я так і не помітив… Наприклад, той самий Трамп, має величезну зацікавленість і великий вплив у просуванні національних питань у Давосі, але по-перше вони є державоорієнтовані, по-друге він туди їздить точно не за піаром, а по-третє коли є інші важливі загрози він знаходиться там де найбільше потрібен!

Хто ж поїхав захищати українські інтереси у Страсбург на засідання Парламентської асамблеї Ради Європи? Серед всього політичного керівництва держави, та головних кандидатів у президенти, вирішив посилити українську делегацію у складний період, можливо, переломних рішень, Олег Ляшко. Взявши слово на засіданні, у притаманній йому емоційній манері, Ляшко під час свого виступу на сесії ПАРЄ звернувся до європейських політиків із закликом не зраджувати базовим принципам Асамблеї заради грошей, що пропонує Росія за своє повернення. Ляшко: «Представник Словакії, яка постраждала від гітлеровської агресії, сьогодні розказує, що треба дружити з Путіним. Хай би ще з Гітлером запропонував дружити! Представник Британії каже, мовляв, кордони в Україні якісь не такі. Можливо, ви забули, що колись і Страсбург не був Францією? Можливо ви закликаєте до перегляду кордонів? Тоді для чого ми тут з вами зібралися? Пропоную вам, шановні колеги, обговорювати питання не повернення Росії до цієї зали, а зупинення російської агресії. Тому що сьогодні українці платять кров'ю, територією, своєю боротьбою за те, щоб захистити цінності, на яких створювалася наша організація. А саме: права людини, верховенство права, повага до кордонів. Переконаний, більшість з присутніх поважає українців і цінує нашу боротьбу. Але якщо хтось з вас зневажає кордони України, де гарантія, що завтра не зневажатимуть кордони вашої держави?»,

На останок Олег Ляшко, як делегат від українського парламенту закликав об'єднати зусилля, щоб зупинити російську агресію в Україні і не допустити її поширення в Європі. «Ми сильна нація, сильна країна, немає жодного сумніву, що ми переможемо. Але в цей час боротьби проти новітньої тиранії ми повинні бути разом. А не шукати привід, щоб сісти і поїсти в якомусь Страсбурзькому ресторані червону ікру з росіянами. Дивіться, щоб та червона ікра поперек горла не стала тим, хто її їсть!»

Також лідер Радикальної партії Олег Ляшко при зустрічі із генеральним секретарем Ради Європи Турб'єрном Ягландом наголосив, що українські політсили у ПАРЄ категорично заперечують можливість повернення делегації Росії без виконання нею численних резолюцій Ради Європи щодо її агресії проти України, про що він також написав у Facebook.

Як ми бачимо українські політики бачать свою роботу по-різному, і наповнюють змістовно свою передвиборчу кампанію теж по-різному, але українському виборцю досить очевидно хто які цілі перед собою ставить і про що найбільше турбується...


https://www.youtube.com/watch?v=ghQbQuX2W3U&feature=share