Сьогодні, 17 січня, під час пленарного засідання Парламенту відбувся черговий конфлікт між владою і опозицією. Ситуація, на мою думку, дуже показова. Спікер Верховної ради Андрій Парубій у відповідь на зауваження Вадима Новинського щодо порушення регламенту назвав народного депутата «нечистю». Слід зазначити, що сьогодні вранці Верховна Рада проголосувала за законопроект №4128, який встановлює порядок переходу парафій до створеної Православної церкви України. Попередньо даний законопроект був схвалений комітетом культури і духовності, незважаючи на те, що депутатам було надано лише дві години на ознайомлення з остаточно доопрацьованим документом. Крім того, законопроект був ухвалений тільки тоді, коли парламентарі вдруге проголосували.

Я мав змогу переконатися у порушенні регламенту з боку спікера, адже спостерігав онлайн-трансляцію засідання зі студії телеканалу NewsOne TV, де був гостем.

Я більш ніж впевнений, що конфлікт, який стався, продемонстрував, що нині чинна влада всіма зусиллями буде намагатися втримати свої певні «досягнення» та «перемоги» перед виборами та довести їх до кінцевої мети. Крім того, опозиційні сили мають на сьогодні власну позицію, яка полягає у тому, що держава не має права втручатися у справи церкви. В свою чергу це і є тим чинником, який провокує представників влади до агресії у бік опонентів. Опозиційні сили намагаються боротися із тим, що надзвичайно сакральні речі для українців, стають елементом передвиборчого піару для діючого Президента та його оточення. На це порушення в свою адресу, Новинський відреагував більш ніж конкретно. Народний депутат від «Опозиційного блоку» зареєстрував у парламенті проект постанови про скасування вищезазначеного закону. Чим закінчиться ситуація навколо законодавчого закріплення переходу церковних громад до Православної церкви України побачимо згодом. Проте, я переконаний, що сьогоднішній інцидент, як і будь-які інші некоректні, неприпустимі висловлювання представників влади у бік опонентів, тільки погіршать рівень підтримки чинного керівництва держави та будуть приводити до делегітимації цього процесу.