Останні дні та наступні два тижні ми будемо спостерігати за реєстрацією рекордно великої кількості кандидатів у президенти. І такому явищу в українській політиці є багато пояснень, від бажання отримати підвищену увагу до своєї персони за рахунок великої інтеграції суспільства у виборчий процес, і до необхідності використати шанс для всіх політичних партій, що зовсім скоро будуть готуватися до парламентських виборів. Окрім іншого, реєстрація додаткових кандидатів ще є і добре відпрацьованим технологічним ходом для того, щоб «відколоти» у опонентів нехай невелику, але таку важливу підтримку виборців.

Ми вже побачили дроблення біло-синього електорату на мінімум трьох кандидатів в президенти. На фоні таких процесів особливо цікаво виглядають процеси політичних об'єднань. Наприклад таких, як ймовірне об'єднання Анатолія Гриценка з Романом Безсмертним та Сергієм Тарутою, де вже підходять до фіналу їхні переговори про формат майбутньої співпраці. Наприклад завдяки долученню Сергія Тарути, Анатолій Гриценко може отримати додатково 1-2% підтримки на сході України, що може стати критично важливим при таких невеликих відривах в рейтингах серед кандидатів. Також треба пам'ятати, що такі союзи тільки сприяють об'єднанню країни, адже тоді можна більш сміливо опиратися на підтримку жителів південного сходу України, а також підвищувати свою легітимність.

Доречно також згадати, що лідер, яка розраховує на перемогу, просто зобов'язаний представити свою команду, та тих, кого він бачить найбільш ефективним кандидатами на ключові посади, і кого майбутній президент бачить прем'єром у разі своєї перемоги. Зовсім не зайвим буде для Гриценка і те, що Тарута напряму спілкується впливовими особами та з регіональними елітами, а також не зайвим буде і капітал який за цим стоїть… Думаю, що при цьому Сергій Тарута цілком може розраховувати на роль прем'єра в наступному уряді в разі виграшу Анатолія Гриценка на виборах. Тут пригадується що ще зовсім нещодавно саме на роль прем'єра-технократа Таруту «сватали» також в команду Тимошенко, і це підказує, що такий варіант зовсім не вперше озвучується…

Час покаже, хто чого вартий і кому довірять свої голоси українські виборці, але кампанія обіцяє бути дуже цікавою!