Цей рік для України є часом змін та трансформацій. Вже менше ніж за три місяці українці обиратимуть нового президента. Поки потенційні кандидати шукають власний шлях до омріяної перемоги, в експертному середовищі невпинно продовжують вивчати електоральні настрої.

Результати останнього соціологічного дослідження, проведеного Фондом «Українська політика» спільно з дослідницькою групою Інституту маркетингу та консалтингу, демонструють як вже знайомі тенденції, так і певні нові тренди.

Лідером президентських рейтингів залишається Юлія Тимошенко. За неї готові віддати голос 18,1% респондентів, що визначилися зі своїм вибором. Наступними за рівнем підтримки є чинний президент Петро Порошенко, лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко та новачок у політиці Володимир Зеленський. Різниця, що є між ними наразі, знаходиться в межах соціологічної похибки.

Більш того, спостерігаються певні зміни рейтингів тих потенційних кандидатів в президенти, які перш за все сконцентровані на прихильності виборців південно-східного регіону. Слід зауважити, що рівень підтримки екс-лідера Опоблоку Юрія Бойка почав суттєво зменшуватися. Натомість, підтримка Олександра Вілкула зросла з 5,4% до 6,3%. Суттєве зростання прихильності відмічається в Харківській, Дніпропетровській, Донецькій та Запорізькій областях. Слід зазначити, що особистий рейтинг Олександра Вілкула підкріплюється не тільки за рахунок запиту суспільства на нові обличчя та молодих лідерів, але й завдяки розгалуженій мережі партійних організацій «Опозиційного блоку». Разом із тим, незмінним є рейтинг іншого представника опозиційного поля — Євгена Мураєва. Він залишається 4, 8 %.

Отже, можна зробити наступні висновки. Вибори, що відбудуться в березні, обіцяють бути цікавими. По-перше, прогнозується, що вони стануть рекордними за кількістю кандидатів. По-друге, ті трансформації в опозиційному крилі, що призвели до появи нових політичних проектів, значно ускладнюють боротьбу кандидатів за підтримку в південно-східному регіоні. По-третє, офіційно виборча кампанія тільки розпочалася, а отже з активізацією інших претендентів на пост президента, електоральні настрої можуть змінитися. З огляду на це, сценарій другого туру, а тим паче виборів, зараз остаточно неможливо спрогнозувати. На нас чекає багато несподіванок і сюрпризів. А отже, продовжуємо уважно стежити за перебігом подій та надалі фіксувати виборчі тренди.