Керівництво країни-агресора продовжує впроваджувати санкції проти представників українського політикуму та бізнесу. Завданий зовнішній тиск має на меті вплинути на виборчий процес в Україні та найголовніше — на політичне самовизначення громадян. Проте, слід зазначити, що вагомість даного фактору у реальності є значно перебільшеною.

Вчора, 25 грудня, на офіційному сайті уряду Російської Федерації, було опубліковано постанову, згідно з якою набуває дії оновлений санкційний список, який поповнили 7 юридичних та 245 фізичних осіб. Отже, станом на сьогодні повний перелік складається з 75 юридичних осіб та 567 — фізичних осіб щодо яких будуть здійснюватися спеціальні економічні заходи: заморожування коштів, цінних паперів і майна на території Росії, а також заборона перерахування даних коштів за межі РФ.

Серед нових прізвищ, які відтепер потрапляють під санкції, фігурують депутати партії «Опозиційний блок», зокрема: Вадим Новінський, Олександр Вілкул, Борис Колесніков, Тетяна Бахтєєва, Михайло та Дмитро Добкіни, а також Юрій Воропаєв. Цікаво, що всі вони належать до умовного «ахметовського крила» Опоблоку. Перший, з вищезазначених, наприклад, є бізнес-партнером Ріната Ахметова по корпорації «Метінвест», а останній — давнім юристом олігарха. Більш того, вони увійшли до санкційного списку тільки зараз, після того, як Сергій Льовочкін та Юрій Бойко були виключені з лав Опоблоку. Примітним, є те, що ні той, ні інший в списку не значиться. Разом із тим, під санкції потрапив колишній представник «Опозиційного блоку» Євген Мураєв, який восени очолив власну політичну силу під назвою «Наші».

Збіг даних фактів за умови наближення до виборів, спонукає до певних роздумів про те, що даний сценарій не є випадковим. Адже і нині діючі лідери партії «Опозиційний блок», і Євген Мураєв, який наразі доволі успішно розкручує особистий політичний проект, є прямими конкурентами колишнього «колеги по цеху» у боротьбі за електорат південно-східного регіону. Як показують результати останніх соціологічних досліджень, рівень підтримки Юрія Бойко стрімко зменшується, тоді, коли рейтинги Олександра Вілкула та Євгена Мураєва зростають. Ймовірно, дана ситуація спонукає колишнього лідера Опоблоку до застосування більш радикальних методів ніж заяви до Національної поліції щодо дій недавніх соратників. Як відомо, Юрій Бойко на початку листопада цього року уклав союз з Вадимом Рабіновичем, внаслідок чого було створено Опозиційну платформу «За життя». В свою чергу, раніше до однойменого політичного проекту долучився Віктор Медведчук — одіозний олігарх, який відомий своїми тісними зв'язками з Росією. Вірогідно, що відтепер, всі троє виступають на політичному полі в якості єдиного гравця. А отже, те, яким чином до розширеного санкційного списку могли потрапити прямі опоненти новоствореної платформи, стає цілком зрозумілим.

В підсумку хотілось би зазначити, що виборчі перегони з кожним днем стають все більш запеклими. А жага до перемоги руйнує на своєму шляху абсолютно всі правила та умовності. В даному випадку, мова йде навіть не про протистояння між опозицією та нині чинною владою, а про особисті політичні амбіції кожного з представників опозиційних сил. А отже це боротьба «не на життя, а на смерть».