Вибори, на які чекає Україна наступного року, ймовірно стануть поштовхом для важливих трансформаційніх процесів. А самі перегони обіцяють бути надзвичайно цікавими. Вже на сьогоднішній день експерти фіксують рекордну в історії кількість претендентів на пост Президента. Цю тенденцію пов'язують переважно з тим, що у 2019 році президентська кампанія перетікатиме в парламентську. Іншим не менш важливим трендом виборчої кампанії є активна боротьба кандидатів за прихільність південно-східного електорату, який свого часу був консолідований «Партією регіонів».

Вже у 2014 році виборці південно-східного регіону продемонстрували підтримку «Опозиційного блоку». На сьогоднішній день маємо декілька нових політичних проектів за участі колишній представників даної партії. З огляду на це, політична картина стає більш глибокою ка складною.

В так званому «опозиційному полі» в якості претендентів на пост президента змагатимуться: Олександр Вілкул, якого 15 грудня на з'їзді партії «Опозиційний блок» було обрано кандидатом на пост президента та колишні представники Опоблоку — Юрій Бойко та Євген Мураєв.

Результати останнього соціологічного дослідження, проведеного Фондом Фонд «Українська політика» спільно з дослідницькою групою Інституту маркетингу та консалтингу, на предмет вивчення електоральних настроїв, демонструють значне та стрімке падіння підтримки Юрія Бойко. За нього готові віддати свій голос 5,1% опитаних. В експертному колі таку тенденцію пов'язують з переходом данного кандидата до іншої політичної команди. Натомість, рейтинг офіційно обраного від партії «Опозиційний блок» Олександра Вілкула зростає. На сьогоднішній день його готові підтримати 4,8 % респондентів. Рейтинг колишнього «колеги по цеху» — Євгена Мураєва складає 3,7 %. Якщо поглиблюватися в деталі, то за умови чіткої визначеності виборців, Юрій Бойко та Олександр Вілкул отримують фактично рівний результат — трохи більше 7% (але при цьому співвідношення позитиву / негативу у Бойка становить -24%, а у Вілкула — -7,4%, що вкрай важливо для подальшого формування політичних позицій кандидата.

Крім того, слід зазначити, що партія «Опозиційний блок» посідає другу сходинку у рейтингу підтримки політичних сил, тоді, коли партія чинного президента знаходиться на третьому місці. В очах виборців Опоблок залишається головним репрезентантом політичних настроїв Південного Сходу України. На парламентських виборах партію готові підтримати 7,8% респондентів. Таким чином, ми можемо побачити вже незмінних з часом тренд: перші позиції рейтингів займають саме представники опозиційних сил, що пов'язано з колосальним рівнем недовіри людей до дій чинної влади. Проте який вибір зроблять українці і які зміни нас чекають після довгоочікуваних виборів покаже час.