На сьогоднішній день для українців питання тарифів є надзвичайно гострим та болючим. Адже результати соціологічних досліджень показують, що 60% населення країни перебуває за межею бідності. Натомість діючий президент, активно пропагуючи питання мови, релігії та армії, відверто ігнорує головні запити суспільства.

Слід зазначити, що на сьогодні вартість газу для населення складає 4942 грн за тисячу кубометрів, а з урахуванням податку на додану вартість і зборів, які включають транспортування, — 6958 грн за тисячу кубометрів. Попри обіцянки, Кабмін все ж таки ухвалив рішення про підвищення ціни на газ на 23,5 % і вже з 1 листопада вона становитиме 8550 грн за тисячу кубометрів. Разом із тим відбудеться пропорційне зростання тарифів на тепло та гарячу воду.

Безумовно, таке рішення Уряду викликало неабияке обурення серед населення. Тисячі людей у 160 містах України вийшли на вулиці з вимогою скасування даної постанови Кабінету міністрів. На підтримку українців у відстоюванні нагальних потреб виступили представники опозиційних сил, зокрема лідер президентських рейтингів Юлія Тимошенко, яка закликає нардепів підтримати проведення позачергової сесії та вимагає від Верховної Ради ухвалити постанову про мораторій на підвищення тарифів. Крім того, депутатами місцевих рад від партії «Батьківщина» було ініційовано проведення позачергових сесій, під час яких було розглянуто можливість звернення до чинного Президента щодо врегулювання тарифного питання. Наразі загалом по Україні відбулося 7 сесій місцевих рад, на яких ухвалили такі звернення. Зокрема ініціативу підтримали депутати Нововоронцовської та Верхньорогачицької районної ради Херсонської області та Заставнівської міськради Чернівецької області.

Зі свого боку чинна влада прагне мінімізувати негативні наслідки прийнятого рішення, зокрема зменшити існуючі протестні настрої. І саме тому активно піднімає тему субсидій. Проте слід зауважити, що такі дії можна розцінювати не більше ніж чергове загравання з електоратом. Адже в ухваленому у першому читанні проекті бюджету на 2019 рік закладені видатки для субсидій на оплату комунальних послуг у півтора рази менше, ніж цього року.

Таким чином, діюча влада вкотре продемонструвала нездатність приймати помірковані та зважені рішення. Саме тому подальше зростання антирейтингу Порошенко буде цілком адекватним і зрозумілим.