Ці дві тези наробили багато галасу на вчорашній прес-конференції лідера партії «ВО „Батьківщина“ Юлія Тимошенко

Треба спробувати зрозуміти загальну картину щодо ключових моментів цього питання…
Питання української ГТС вже давно є більш політичним аніж економічним питанням для України. Виходячи з того, що в наступному році нас чекатимуть великі політичні випробування, то кожний в розрахунку на свою модель поведінки в найближчому майбутньому робить іноді дуже неоднозначні заяви щодо майбутнього української ГТС

Треба врахувати, що 13 вересня були представлені результати останнього соціологічного дослідження, що проводилося силами одразу трьох аналітичних центрів: „СОЦИС“, „Центр Разумкова“, КМІС. Цікавим є те, що в період з травня по вересень рівень підтримки діючого президента не зазнавав жодного зростання, натомість показники опозиційних сил демонструють позитивні зміни.

Можу припустити, що існуюча ситуація навколо Газотранспортної системи України може доволі негативно вплинути на і без того доволі високий антирейтинг діючого Президента. Сьогодні ГТС України, як зазначив віце-прем'єр України Володимир Кістіон, знаходиться у повному робочому стані. Щороку вона приносить до бюджету близько 3 млрд $ — а це половина видатків на пенсії та повна сума видатків на оборону.

Більш того, вартість будівництва аналогічної ГТС з газосховищами складає 300 млрд $ (це три ВВП України), натомість діюча влада планує продати 49% української ГТС майже у 20 разів менше за її вартість ( 7 мільйонів). Такі дії з боку чинної влади можуть погіршити ситуацію з її підтримкою.

На цьому фоні, виділяються опозиційні сили, зокрема, партія „Батьківщина“, яка ще весною зареєстровала законопроект №8107 „Про унеможливлення махінацій з газотранспортною системою“. Він унеможливлює виведення ГТС з державної власності. Це певна аналогія тому закону, який було ухвалено в 2007 році. Більше того, Юлія Тимошенко вдало користується існуючою ситуацією навколо ГТС, про що свідчить її заява на вчорашній прес-конференції в Києві.

Таким чином стає очевидно, що Тимошенко зможе мати певні політичні дивіденди із даної ситуації, і ця тема буде підтримуватися як важлива і стратегічна, та буде корелюватися із заявами нині діючої влади