Разом із осінню країна зустріла новий політичний сезон. Він обіцяє бути насиченим, адже приблизно за 200 днів на українців чекають президентські вибори, а трохи пізніше і парламентські. Перегони за владу вже розпочато, а це означає, що політичні сили усіма можливими методами намагаються привернути до себе увагу електорату. На вулицях, з екранів телевізорів та в мережі інтернет ми бачимо вже звичну політичну агітацію, наповнену здебільшого гучними лозунгами. Але чи є серед безлічі популістичних обіцянок місце і для конструктиву?

Серед тих, які заслуговують на увагу та мають високу ймовірність бути реалізованими виглядають пропозиції, викладені лідером поточних політичних рейтингів Юлією Тимошенко у її нещодавно анонсованому меморандумі щодо незмінності європейського та євроатлантичного вибору, протидії російській агресії та відновлення територіальної цілісності України. Можна стверджувати, що даний документ відповідає тим запитам суспільства, які існують сьогодні. Адже, за результатами соціологічних досліджень 77,2 % опитаних українців вважають військовий конфлікт на сході України першочерговою проблемою.!

Слід нагадати, що 3 вересня на засіданні погоджувальної ради лідерів парламентських фракцій та комітетів Юлія Тимошенко публічно закликала всіх кандидатів у президенти підписати меморандум, який зобов'язує дотримуватися наступних пріоритетів:

Хто ж з потенційних лідерів країни не побоїться взяти на себе відповідальність?

Вочевидь, Порошенко відреагував на запропонований своїм прямим конкурентом документ доволі критично, але при цьому сам анонсував подібну ініціативу. Проте, цікавим є дещо інше. У своїй заяві, Порошенко згадав про Будапештський меморандум, який свого часу не використав для захисту незалежності і територіальної цілісності України від російської агресії, натомість двічі у Мінську погодився з умовами продиктованими Росією: «В мене взагалі, після подій з російською агресією, слово меморандум, асоціюється включно з Будапештським, і дещо дратує. Оскільки документ з такою назвою як пам'ятна записка не носить зобов'язуючого характеру. Тим більше, щодо подій, або ситуація, де йдеться про суверенітет, територіальну цілісність, незалежність або напрямок розвитку».

Протилежну реакцію на Меморандум, запропонований головою «Батьківщини», висловив лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко:

«Так, я підтримую цей Меморандум і підпишу його. Я переконаний: усі справжні патріоти України, які думають про людей, повинні зробити так само, адже нарешті треба відповідати за свої слова». Хто ж, незважаючи на конкуренцію, підтримає ініціативу Юлії Тимошенко і поставить свій підпис під важливими для України пріоритетами покаже час...