Дуже символічно, але повністю очікувано є те, що в день святкування річниці Конституції України, та напередодні президентських виборів та ймовірної зміни влади, питання конституційної реформи було підняте на максимально високий рівень дискусії!

На цьому етапі нашого політичного розвитку, і кризи дуалізму влади, про необхідність змін до конституції говорить майже кожний кандидат в президенти і майже кожний політик, який претендує на місці владної верхівки.

За новітньою українською традицією «першою скрипкою» в питаннях змін до Конституції завжди виступав діючий гарант. Цього разу очікування президентського привітання на честь свята ще й обросли очікуваннями можливої заяви Порошенко про дострокові вибори, які він може ініціювати як один із сценаріїв своєї виборчої кампанії. Та президент, вкотре, розчарував не зробивши і не сказавши нічого! А більш точно – нічого нового! Все звелося до пропозиції закріпити у Конституції вступ України в ЄС та НАТО, і створити Кримськотатарську автономію, але це ми вже чули… Чесно кажучи, мене «не зачепило»… Тим паче, всі чудово розуміють всю складність пошуку 300 голосів під куполом парламенту… Тому думаю, що це не більше ніж розмови, та спроба відповісти на вимоги часу.

Іншою показовою частиною великої дискусії є пропозиція Тимошенко щодо «Нового суспільного договору», який вона презентувала на своєму великому форумі, що відбувся 15 червня, та ознаменував умовний початок передвиборчої кампанії. Масштабність підходу Тимошенко, щодо «перезаснування країни», вимагає великої кількості часу та зусиль для окреслення конкретної концепції конституції, про що вона сама повідомила, сказавши, що форум 15 червня є лише першим серед багатьох наступних… Ну що ж, поживемо – побачимо…

І ось вчора, один з перших, хто почав разом з Тимошенко, свою велику кампанію, лідер партії «Основа», Сергій Тарута, також презентував свою концепцію Народної Конституції. Цікавою особливістю є те, що на відміну від всіх інших, як він сам пише, цей «унікальний документ», має конкретний зміст.

В цьому документі, змістовно прописується політичний порядок денний, трансформація інституту президентства, детально описується вся система влади. Позитив полягає в тому, що суспільству представлена системна концепція змін, а не просто гасла. Документ настільки пропрацьований, що навіть містить схему нового Офісу Президента. Хоча слід зазначити, що в запропонованій концепції Сергія Тарути є і певні проблеми.

Проаналізуємо в розрізі позитив/негатив.

Позитиви:

Негативи:

Зрозуміло, що не буває ідеальних документів. І проект Народної Конституції Тарути не ідеальна. Взагалі, політичний ідеал для мене — це компроміс. Однак, добре що ми бачимо хоча б деталізацію гасел. Набагато гірше виглядають топові українські політики, які зараз розповідають, якою має бути Конституція, а колись входили до коаліції «Європейська Україна», і більш того мали конституційну більшість на початку роботи парламенту 8-го скликання. Так і хочеться запитати, для чого вам потрібна була та більшість, якщо ви не реалізували навіть власні програмні цілі. Тож, давайте більш критично ставитись до всіх проектів конституцій, і пам'ятати, що хтось вже один раз обманював. Тому, для таких політиків як Тарута, які ще нас розчаровували відкривається потенційний базис для того, щоб слова довести справами. Бо інших багатьох кандидатів люди вже багато разів чули, і розчаровувались ними.