Місцеві вибори у Києві входять у вирішальну фазу. Вже відомий список президентів та посаду міського голови. Вже відомі гасла кандидатів та їхнє позиціонування.

Тобто, стала загалом зрозумілою «диспозиція» сил напередодні «битви» за Київ. І це вже є твердою основою для прогнозування фіналу кампанії.


Партійний аспект.


У виборах до Київської міськради беруть участь:

- місцева «партія влади» (партія чинного мера В.Кличка «УДАР»);

- усі парламентські партії («Слуга народу", "Європейська солідарність", ОПЗЖ, "Батьківщина", "Голос"):

- невеликі партії (відомі та маловідомі, очолювані людьми відомими невідомими київським виборцям).


Які їхні реальні можливості, щоб бути представленими в міськраді?

Є опитування громадської думки, які інколи дезорієнтують виборців своїми суперечливими результатами. Попри всі "суперечливості" опитувань, існують певні незаперечні реалії.

Майже усі опитування показують, що найбільші фракції матимуть "УДАР", "Слуга народу", "Європейська солідарність". Тобто, партії, які мають:

- потужне представництво у владі;

- доступ до ЗМІ;

- значні фінансові ресурси та організаційні ресурси;

- доступ до розподілу бюджетних коштів (державного та місцевого бюджетів);

- конкурентоспроможних лідерів місцевих виборчих команд.

ОПЗЖ хоч і відповідає більшості цих критеріїв, проте має у Києві незначну електоральну "нішу", що прирікає цю партію на стабільну опозиційність.

Інші партії або не відповідають зазначеним критеріям взагалі, або не можуть конкурувати по них з потужними партіями.

Отже, боротьба за контроль над Києвом і його міськрадою відбуватиметься у "трикутнику" партій "УДАР", "Слуга народу", "Європейська солідарність".

А вирішальним фактором у цій боротьбі може стати боротьба за посаду міського голови.


"Сюрпризи" в змаганнях за крісло мера. "Хід офіцером".


На відміну від партій, серед яких є невідомі та маловідомі, майже всі кандидати на посаду міського голови Києва – це люди відомі серед виборців не лише столиці, а й всієї України.

Станом на 28 вересня Київський міськвиборчком зареєстрував кандидатами на посаду міського голови 17 осіб: Андрія Пальчевського, Ірину Верещук, Михайла Поживанова, Віталія Кличка, Олексія Кучеренка, Єгора Фірсова, Сергія Притулу, Діану Гранцеву, Миколу Томенка, Сергія Гусовського, Юрія Левченка, Олександра Омельченка, Олександра Попова, Віктора Петрука, Ігоря Смешка, Максима Гольдарба, Сергія Шахова.

У теперішніх київських виборів вже є декілька цікавих особливостей.

1) Всі кандидати – "проти Кличка". Принаймні, найбільш рейтингові за результатами опитувань.

2) Від "Європейської солідарності" ніхто не змагатиметься за посаду мера. Керівництво партії висловилося на підтримку В.Кличка, але чинного міського голову підтримають не всі прихильники цієї партії. Частина природно підтримає С.Притулу — з ідеологічних мотивів та через спільність регіону походження. Частина взагалі нікого не підтримає. А якась частина київських виборців ЄС може підтримати І.Верещук. І теж з ідеологічних мотивів та через спільність регіону походження.

3) С.Притула є "переоціненим" кандидатом, оскілки не має перспективи суттєвого нарощування електоральної підтримки.

Не на його користь виглядає контекст його електорального поля, на якому густо й часто засівали тезу, що керувати потрібні не артисти й шоумени, а професіонали. У цьому випадку артист і шоумен Притула виглядає дуже програшно у порівнянні зі спортсменом Кличком, який 5 років керував містом, та офіцером запасу Верещук (служила 5 років у ЗСУ), яка вже має досвід роботи на посаді міського голови, освіту юриста, закінчила магістратуру в академії державного управління та є доцентом кафедри політології в одному з київських національних університетів.

4) Тривала виборча шоу-кампанія А.Пальчевского. Зовні виглядає наче реалістично, але перспективи цього кандидата вийти у другий тур виглядають віртуально-переможними. Як і С.Притула, А.Пальчевський суттєво програє по тих же критеріях і Кличку, і Верещук. Крім того, Пальчевський своїми шоу на телеканалах однієї політичної сили прив'язав себе до електоральної ніші цієї політичної сили. До ніші, яка немає можливості зростати через ідеологічні причини.

Отже, боротьба за посаду міського голови Києва в контексті "проти Кличка" сходиться до вибору між В.Кличком та найбільш рейтинговою і конкурентоспроможною альтернативою йому.


Другий тур буде. "Хід офіцером" стає реальної загрозою для В.Кличка програти вибори міського голови.

Схоже на те, що І.Верещук була недооціненим претендентом, але тепер стане головним опонентом чинного мера у другому турі. Серйозним суперником.

Бо у неї є досвід управління та розвитку міста, а також профільна освіта (магістратура академії держуправління), якої немає у В.Кличка.

Світоглядно позиція І.Верещук відрізняється центризмом, що дозволяє отримати підтримку як відносно аполітичних виборців Києва, так і частини електорату тих, хто відносить себе до правого, націоналістичного полюсу та протилежного до них табору. Тобто, у Верещук є потенціал, щоб сподобатися прихильникам В.Кличка, С.Притули, А.Пальчевского, партій "УДАР", ЄС, "Голос" та інших.

Центризм та виваженість стають "відчиненими дверима" для тих виборців, які її не підтримують, але вимушені будуть робити вибір, коли стане очевидним, що обрати доводиться з двох. І критеріями відбору буде не стільки політична приналежність, а "професійність – непрофесійність", "старе – нове", "влада забудовників" чи влада громади.

До речі, у І.Верещук є ще одна перевага з точки зору виборця: за нею не стоять скандальні забудовники, які під час мерства В.Кличка контролюють і контролюватимуть міську владу.

Для багатьох вибір між Кличком та Верещук виглядатиме як вибір між результатами 5 років та новими реальними можливостями. Бо за її передвиборчою програмою стоїть парламентська більшість, яка ухвалює закони і розподіляє бюджетні кошти.


Крім того, у виборчій кампанії з'явилася ще одна важлива обставина, яка стосується виключно партії "Слуга народу". І раніше І.Верещук мала унікальне позиціонування в партії, а зараз вона відкрито та жорстко виступила проти скандального М.Тищенка у боротьбі за вплив на партійний список кандидатів до Київради. Окремі депутати міськради вважають, що М.Тищенко та Д.Комарницький є "смотрящими" за містом від керівника ОП А.Єрмака.

У такому разі це може означати, що Верещук вирішила взяти ситуацію з передвиборчої кампанією СН в Києві під свій контроль, щоб мати надійну підтримку від майбутньої фракції. І ця боротьба може надати ще 2 бонуси у боротьбі за крісло мера столиці.


Володимир Воля,

магістр державного управління, політолог, міжнародник, соціолог

29 вересня 2020 року


Фото з порталу "Vesti.ua"