Парламент Болгарії ухвалив заяву (ніхто не голосував проти), в якій закликає болгарський уряд вжити всі можливі заходи, щоб зберегти цілісності болгарської громади в Болградському районі в ході майбутньої адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Так, це можна розцінити як втручання у внутрішні справи України. А можна розцінити як думку партнерів по ЄС. Все залежить від наявності чи відсутності негативного ставлення до ідеї як такої.


Отже, що маємо?

Раніше подібні зауваження робили угорські представник в контексті розділення на декілька частин території Берегівського району, де проживає компактно угорська громада. Це додалося до проблемних питань мови та освіти, через які були формалізовані проблеми у міждержавних відносинах між Україно та Угорщиною. Тоді влада Болгарії зайняла стриману позицію у питання, які порушив Будапешт через освітній і мовний закони.

Тепер же поява офіційної заяви болгарського парламенту та відповідь на неї українського МЗС формалізують проблеми у міждержавних відносинах між Болгарією та Україною.


Тобто, ще більш осяжною стає коаліція західних сусідів України на підставі трьох претензій до офіційного Києва:

- освітній закон,

- мовний закон,

- неподільна територія проживання національної громади у місці її компактного проживання.


Однозначно, що через цю нову особливість у болгарсько-українських відносинах влада Угорщини отримала додатковий аргумент і стимул, щоб бути більш впертою у своїй позицій відносно України та блокування певних її інтересів в Європі та НАТО.


Також, не можна виключати, що невдовзі свою позицію з приводу адміністративно-територіальної реформи в Україні формалізують органи влади Румунії, Молдови.


Володимир Воля,

магістр державного управління, політолог, міжнародник, соціолог

21 травня 2020 року