Вже декілька тижні лише розмови про карантинні заходи проти COVID-19, про збитки української економіки від карантину, про необхідність допомоги від МВФ.

І все! Але є ще ціле життя, економічне життя країни. Карантин закінчиться, і вже час думати про стратегічні антикризові заходи на життя після карантину.


1) Чому не говорять про аграрний сектор, який надає Україні до 40% експорту? Вже березень закінчується, і посівна кампанія вже дуже скоро розпочнеться.

Які проблеми? Як бути аграріям в умовах цього надзвичайного стану і теперішніх погодних умов? Це ж питання того, що і по яких цінах їстиме вся Україна з цього літа до літа 2021 року.


2) Чому до цього часу немає програми уряду Д.Шмигаля?

Припускаю, що програма з'явиться після того, як вирішиться питання отримання допомоги від МВФ. Бо після того будуть скореговані певні макроекономічні параметри.

Тобто, зараз КМУ, влада загалом посилено шукають, де позичити багато грошей для боротьби з COVID-19. І заради прийняття законів, необхідних для отримання коштів від МВФ, відбудеться позачергове засідання Верховної Ради.


3) Чому б не легалізувати гральний бізнес на позачерговому засіданні Ради? Ця ж історія триває вже майже півроку. І це один з найпростіших антикризових заходів.

Можна по-різному ставитися до грального бізнесу, але чому його не легалізують навіть тоді, коли майже вся економічна діяльність зупиняється по всій Україні, і влада домовляється про великі кредити в усіх???

Невже не потрібні 4 млрд гривень, які можна просто отримати за рахунок продажу ліцензцій? Ліцензії можна було б продавати навіть під час карантину.

А після завершення обмежень вже були б створені додаткові робочі місця.

Якщо у найближчі тижня в Україні, яка переживає гостру кризу, не буде легалізований гральний бізнес, то це стане однозначним доказом, що певна кількість людей у владі та поза нею вважать власні інтереси вищими над державними.

Можна скільки завгодно маніпулювати, прикриваючись опитування громадської думки. Але думка вона є раціональною, а опитування проводяться з метою вивчення суб'єктивних думок громадян.

І, до речі, більшість громадян України негативно ставляться до співробітництва з МВФ, до отримання різноманітних зовнішніх запозичень.

Але раціональна управління логіка та розрахунок підказують, що без запозичень не обійтися.

Так само раціональна управлінська логіка підказує, що якщо потрібно позичати дуже багато, то чому б заробити дуже простим способом чималі кошти для держбюджету?

Країні потрібна антикризова програма по відродженню економіки на період після карантину. Відкриття ринку землі та легалізація грального бізнесу можуть стати тими механізмами, які принесуть країні гроші, валюту і робочі місця. Обидва ці механізми, як ніколи актуальні в нинішніх умовах.


Володимир Воля,

політичний експерт, міжнародник, магістр державного управління

27 березня 2020 року