Президент В.Зеленський влаштував «капітальний ремонт» Кабміну.

Бо фактично вже йдеться про «дуже оновлений» склад уряду, а не про призначення когось, щоб підсилити якийсь напрям в уряді, не змінюючи сам Кабмін загалом. Чи можна говорити про новий уряд? Так, певною мірою він є новим, якщо з'являється новий прем'єр і багато нових міністрів.

Звільнити з посади прем'єр-міністра О.Гончарука та призначити на цю посаду іншу, більш професійну людину, — це найбільш оптимальне управлінське рішення у поточних обставинах.


1) Як я вже багато разів наголошував в коментарях для ЗМІ, збереження Гончарука на посаді все рівно призвело б до розгляду його відставки вже через декілька місяців. Бо «посилення» уряду шляхом призначення на посаду віце-прем'єр-міністра спеца в питаннях макроекономіки, макрофінансів та державного управління неминуче призвело би до конфлікту між ним та менш компетентним в цих питаннях О.Гончаруком. Так завжди буває, коли заступник або хтось ще з членів організації виявляється більш компетентним, аніж керівник організації.

Не виключено, що вже після призначення Д.Шмигаля міністром конфлікт компетенцій між ним та Гончаруком швидко проявився у відносинах і почав набирати гостроти. Пишуть, що Шмигаль любив ділитися досвідом з керівниками інших ОДА, коли сам був керівником ОДА. Тоді це не стосувалося відносин з прем'єром, бо не дозволяла субординація. Коли Д.Шмигаль був призначений міністром, то фактично зайняв майже рівну з Гончаруком статусну позицію і отримав більше можливостей для прямих комунікацій з офісом президента.


2) Невиправдано і безглуздо розглядати раз на декілька питання відставки та призначення міністрів. Вже у лютому була одна така корекція. У березні — ще одна. А через декілька місяців ще — одна.

Отже, Зеленський вирішив провести «капітальний ремонт» уряду зараз, щоб не повертатися до кадрових питань через 3-4 місяці. Ймовірно, що через декілька місяців доведеться приймати рішення по комусь із міністрів, але то вже буде тактична корекція, а не стратегічна як зараз.


Чи довго протримається поки що ймовірний уряд Д.Шмигаля?

Він виглядає значно солідніше з точки зору державного управління. Має досвід державної служби, управління в приватному секторі і зовні непогану освіту, яка складається з величезного списку усього, що він закінчив.

Це достатній мінімум, щоб бути ефективнішим, аніж О.Гончарук.

Однак за великим рахунком, термін перебування Д.Шмигаля на посаді керівника уряду залежить від того, наскільки якісною є компетенція. І головне, наскільки він зі своєю компетенцією, діловими якостями та світоглядними особливостями здатний відповісти на виклики, яки вже просто стіною стоять перед Україною.


Кадрова селекція уряду у бік більшої професіоналізації, яку прогнозували вже декілька місяців, вже відбувається. Для президента Зеленського це було неминучим кроком.

Але селекція – це процес постійний. І нова селекція може трапитися восени. А може нового етапу селекції пропрезидентського уряду вже не буде, а замість селекції будуть дострокові вибори Ради і гостра політична криза. Тому що теперішній «капітальний ремонт» у владі відкриває сторінку нових не лише нових можливостей, але й ризиків.

В тому числі, й конфлікт компетенцій, який може перерости у внутрішньполітичну кризу.


Володимир Воля,

політичний експерт, міжнародник, магістр державного управління

4 березня 2020 року