Президент США Д.Трамп пішов проти всього світу тарифною війною, щоб врятувати американську металургію. А в Україні влада добиває свою вітчизняну металургію, розв'язавши тарифну війну проти неї.


Взяти хоча б недавню ідею молодих реформаторів Зеленського внести зміни до Податкового кодексу. Правок майже дві сотні сторінок. Але головне в тому, що якщо вони будуть прийняті, то зростання податкових платежів для підприємств окремих галузей, наприклад для гірничо-збагачувальних комбінатів рідного Зеленському Кривого Рогу, складе близько 400%.

Тобто, навантаження на гірничодобувні підприємства в Україні буде одним з найвищих у світі !!!

А це означає тільки одне — з України буде вигідно експортувати лише примітивну продукцію з низькою доданою вартістю, що призведе до двох катастрофічних обставин.

1) Українські виробники будуть витіснені зі світових ринків металургійної продукції. В першу чергу — російськими конкурентами, які мають доступ до дешевих енергетичних ресурсів (тому що це російські ресурси).

2) Українська гірничодобувна галузь втратить шанс отримати нове дихання завдяки іноземним інвестиціям. Іноземці змушені будуть переглядати свої інвестиційні плани і наміри. До речі, під час візиту до Канади президент В.Зеленський вів переговори про те, щоб канадська компанія "BlackIron" інвестувала в Україну лише на першому етапі 435 млн. долл США. Цікаво, після змін до Податкового кодексу від теперішньої влади канадські бізнесмени будуть такими ж рішучими? Особисто в мене є сумніви.


Так в чому ж логіка цих змін?.

Тут одне з двох. Або такі законодавчі ініціативи — це прояв банальної некомпетентності авторів цих ініціатив. Або лідери монобільшості справді служать, або краще сказати обслуговують, інтереси Коломойського, як про це неодноразово заявляли різні політики та експерти. До речі, академік Геєць теж відзначає, що законопроект Гетьманцева з'явився через кілька днів після того, як Коломойський озвучив подібні ініціативи в одному зі своїх інтерв'ю.

Безумовно, кожен з вас, читаючи ці рядки, може подумати: де я і де гірничо-збагачувальні комбінати?. Але в економіці, як і в живій людині, все взаємопов'язане. І посилення фіскального тиску спочатку спричинить підвищення собівартості, потім програну конкуренцію на міжнародних ринках і, як загальний підсумок, зниження загальних обсягів експорту. А це, на секундочку, стабільність надходження валютної виручки, від обсягу якої залежить курс валют, а значить і цінова політика на все в цій країні.


Дивно в цій ситуації те, що про це говорить громадськість, експерти, але закривають очі народні депутати. Адже ініціативи «слуги народу» в Податковий кодекс за сукупністю наслідків завдають дуже важкого удару по національних інтересах України, а головне — по економічній безпеці та перспективах країни. Вдруге «життя по-новому» Україна не переживе. Пора жити за законами глобальної світової економіки і власних національних інтересів.


Володимир Воля,

політичний експерт, міжнародник, магістр державного управління

6 вересня 2019 р.