З гранатомета був зроблений постріл по фасаду телеканалу «112 Україна». Це схоже на провокацію.

Для розуміння суті цієї надзвичайної політичної події важливо відзначити низку особливостей.


1. Символічність. Постріл в емблему.

Прагнення мінімізувати наслідки. Постріл в кут будівлі, де знаходяться сходи. Не виключено, що ці сходи не використовуються, постійно зачинені. Тобто, можливо, що організатор знав, що там не буває людей, немає техніки і якихось матеріальних цінностей. І ця обставина є додатковим аргументом на користь тези про символічність


2. Виконавці.

Якби це робив ідейна, психічно неврівноважена людина, то вона могла би піти на постріл у вікно, щоб завдати шкоди компанії всередині, допускаючи при цьому можливість ураження людей.

Якщо це був би акт, спеціально організований ідейними правими організаціями, то це міг би бути постріл у вікна, постріл в ту частину, де знаходяться студії. Але при цьому ніхто не пішов би на варіант ураження людей. До речі, стиль радикальних правих організацій можна побачити по усіх тих акціях з биттям вітрин і розгромом офісів, які вони проводили за останні роки. Наприклад, резонансна ситуація з телеканалом «Інтер».

Несхожість зі стилем правих радикалів, фактори символізму і мінімізації збитків дають підстави припускати, що це були найняті люди, а замовник хотів отримати якийсь політичний ефект при мінімальному матеріальному і фінансовому збитку, і при цьому не хотів ураження людей.


4. Що вийшло в результаті? «Картинка»: по будівлі опозиційного проросійського каналу хтось вистрілив із гранатомета. При цьому те, що сталося, можна інтерпретувати як дії правих радикалів, які багато разів проводили радикальні акції. І всі чекають результатів розслідування і покарання від президента В.Зеленського. У світлі існуючої російської пропаганди подію можна подати як «свавілля фашистів» в Україні при повному безсиллі влади.


5. Проти кого? Проти президента Зеленського. Це виклик йому. Він призначив свого керівника СБУ. І тепер Зеленський повинен показати, наскільки ефективно він розслідує «свавілля фашистів» в Україні.


6. Одержувачі вигоди. Ті, кому вигідна описана «картинка». І ті, кому вигідно показати слабкість президента Зеленського.

Це вигідно для Росії, для проросійських політиків в Україні, а також для деяких антиросійських політиків, які втрачають владу в Україні. І так, це може бути вигідно окремим праворадикальним політикам, але ці вигоди є найбільш сумнівними.


Ще одне важливе зауваження щодо інциденту з каналом «112 Україна»: те, що сталося — схоже на теракт, але все-таки це провокація. Одна з кількох, які мали місце останнім часом і були спрямовані на підвищення напруги у внутрішньополітичній боротьбі в Україні на час перед виборами і після виборів.


Володимир Воля,

політичний експерт УІАМП, міжнародник, магістр державного управління

13 липня 2019 р.