Президент Володимир Зеленський повернув громадянство Міхеїлу Саакашвілі. Що це означає?


Головні мотиви такого рішення президента пов'язані з виборами до Верховної Ради. В цьому контексті повернення пана Саакашвілі йому може бути корисним двічі. Це політтехнологічне рішення

1) Сам М.Саакашвілі та його прихильники на президентських виборах дуже активно підтримували кандидата В.Зеленського. І от тепер новий президент розраховує, що вони так само підтримують пропрезидентську політичну силу на парламентських виборах.

Не можна виключати й того, що колишній грузинський президент, колишній український чиновник стане депутатом Верховної Ради за списком партії «Слуга народу». А може спробувати стати нардепом і по мажоритарці.

Якщо М.Саакашвілі братиме участь у виборах у складі команди Зеленського, то без підтримки з боку цього політика залишаться конкуренти — партії А.Гриценка, С.Вакарчука, А.Садового.

2) Саакашвілі – темпераментна, енергійна людина, яка затято бореться проти своїх опонентів. Це така собі «людина-вулкан». В.Зеленський повернув йому громадянство, бо той після повернення активно боротиметься проти попереднього президента П.Порошенка, його команди, багатьох представників «Народного фронту».

Тобто, для президента Зеленського Саакашвілі є політичною зброєю, таким собі «вулканом направленої дії» проти низки політиків та бізнес-політичних груп.

Чи буде М.Саакашвілі боротися проти А.Авакова?...

Але однозначно, що рішення Зеленського про повернення громадянства означає відсутність стратегічного союзу між ним та Аваковим. Тобто, все обмежується тактичною взаємодією, яка не може не відбуватися через існуючі політичні реалії. Допоки один є президентом, а другий – міністром внутрішніх справ.


Крім того, у повернення громадянства пану Саакашвілі можуть бути ще 3 мотиви, пов'язані вже з іміджевими аспектами.

3) Яскрава демонстрація, що президент Зеленський відновлює справедливість, анулюючи несправедливі рішення попередника. І яскрава персона, колоритна історія відносин М.Саакашвілі з минулою владою для цього дуже добре підходить.

4) Намагання підкреслити прозахідний реформаторський імідж нового президента. Не можна виключати, що Саакашвілі отримає навіть якусь посаду в органах влади. Як мінімум, можна говорити про посаду радника президента В.Зеленського.

Можливо, що це початок нової хвилі у використанні українською владою «варягів» – чи то для реформ, чи то у якості реквізиту для підкреслювання прозахідного рішучого реформаторського курсу.

5) Використання М.Саакашвілі як ще одного із засобів для підтримання гарних відносин з командою президента США Д.Трампа.

Отже, рішення президента В.Зеленського повернути громадянство пану Саакашвілі виглядає переважно утилітарним, політтехнологічним.

А за законами шоу чи кіно в інформаційний простір вкидається нова резонансна тема, навіть нова сюжетна лінія, яка перериє деякі інші теми та додасть жвавості політичній боротьбі. Бо вона стала млявою та скучною.


Володимир Воля,

політичний експерт УІАМП, міжнародник, магістр державного управління

28 травня 2019 р.