Законом вже заборонено оприлюднювати дані опитувань про рейтинги кандидатів в президенти. Щоб не впливати на прийняття рішення виборцями відносно того, за кого проголосувати.

Разом з тим, буде справедливо відзначити, що результати голосування 31 березня можуть виявитися значно відмінними від того,що було за результатами опитувань. Головна причина для «сюрпризів» — явка.

Частка тих, хто не визначився, може реально виявитися більшою, якщо є значний відсоток громадян, які відмовилися брати участь в опитуванні. Причиною відмови можуть бути аполітичність, розчарування в політиках або протест проти усіх політиків.

Вказаний показник явки також буде меншим, оскільки відображає дещо ідеалізоване бачення багатьох респондентів відносно того, що вони робитимуть в день голосування. Тобто, під час опитування був висловлений намір. А, як відомо, кількість намірів завжди є вищою за кількість реальних дій по їх втіленню. Це психологія.

Також, варто відзначити, що через висловлення наміру прийти і проголосувати громадяни можуть просто висловлювати антисистемний протест. І саме опитування може сприйматися громадянами як нагода, можливість висловити свій протест вербально. Наприклад, під час інтерв'ю респондент висловлює свій протест, говорячи про намір голосувати за Зеленського (навіть якщо такого реального наміру немає), а заодно зазначає, що так обов'язково й зробить у день голосування.

Крім того, результати опитування подають 85,3% як показник гіпотетичного рівня явки. Бо лише 51,6% респондентів зазначили, що однозначно візьмуть участь у голосуванні. Інші 33,6% відповіли «скоріше так».

Отже, реальна явка виборців на дільниці 31 березня може бути в діапазоні 65-75%. Більш точний прогноз неможливий, тому що через гостру політичну кризу, гостроту кампанії, значну кількість скандалів остаточне рішення велика кількість виборців прийме або напередодні дня голосування, або у день голосування.

Внаслідок того, що реальна явка буде меншою, аніж показують опитування, може виникнути ситуація, що за підсумками голосування 31 березня Зеленський, Порошенко, Тимошенко отримають результати, які мало відрізнятимуться між собою. Значно нижчою буде явка прихильників Зеленського, де переважає категорія громадян у віці до 45 років. Саме цей фактор може призвести до того, що цей кандидат втратить однозначне лідерство за підсумками 1-го туру. А в песимістичному варіанті не можна відкидати й того, що реальна явка виборців не дозволить Зеленському потрапити до 2-го туру.

Це якщо виходити з результатів опитувань станом на 28 березня. Але співвідношення рейтингів кандидатів може ще суттєво скоригуватися у п'ятницю, суботу та неділю через гучні скандали проти осіб, наближених до кандидатів, через виявлення значних порушень з боку когось з кандидатів.

Пониження рейтингів або Порошенка, або Тимошенко посилює ймовірність, що Зеленський однозначно вийде в другий тур.

Однак, це лише гіпотетичні варіанти.

Тому що через різні скандали, компромати, викриття, інші різні резонансні події впродовж 29-31 березня виборці можуть змінювати сою позицію як відносно того, за кого проголосувати, так і відносно того, чи голосувати загалі.

Володимир Воля,

політичний експерт, міжнародник, магістр державного управління

29 березня 2019 р.