591f08431c4b2.jpg

Знайомтеся — садиба Бантиша і прилеглий парк у 66 гектар. Чарівна місцина у прифронтовій Донецькій області. Фактично, одна з небагатьох вцілілих палацо-паркових перлин Східної України. Можемо втратити! Треба врятувати!

Журналісти і громадськість привертають увагу до культурної спадщини села Прелесне!

Варто подякувати керівників Донецької залізниці, які зуміли зберегти палац і парк від розграбування, забезпечуючи його охорону! Хоча, у нинішні військово-ринкові часи утримувати вже не потрібну дитячу оздоровницю «Прелесне», землю, платити податки — не вигідно виробничій структурі, яка живе з того, що заробляє.

Отож, ПАТ «Укрзалізниця» приречена на оптимізацію, а значить на продаж чи передачу садиби Бантиша на баланс місцевої влади Донецької області.

З продажем не складеться — і парк і палац мають культурну цінність, значить їх не можна використовувати у виробничих цілях. Сумнівно, що знайдеться інвестор, готовий вкласти великі кошти для створення у маленькому селі готеля... Нічого іншого тут не зробиш...

Крім музея!

У селі Прелесне давно діє єдиний скансен Східної України, що раніше був філією Донецького обласного художнього музею. З початком війни і окупацією Донецька, обласний комунальний заклад культури — ДОХМ було перереєстровано на підконтрольній Україні території саме на базі філії у Прелесному.

Цілком логічно, що палацо-парковий комплекс «Садиба Бантиша», який вже не потрібний Укрзалізниці — пустує з 1995 року, варто передати на баланс Донецькому художньому музею, що фінансується з обласного бюджету!

Будемо реалістами — жоден приватний інвестор не ризикне вкладати гроші у ремонт замку. Та і ще у сотні кілометрів від фронту. Відродити це місце спроможна лише держава!

Донеччина — то не Західна Україна, де палаців і старовинних замків безліч. Садиба Бантиша для регіону має стратегічне культурне значення!

Розуміючи всі бюрократичні труднощі, маючи великий досвід громадського порятунку подібних комплексів, журнал «Музеї України» вирішив діяти поетапно.

Ми офіційно звернулися до керівників ПАТ «Укрзалізниця» з проханням пояснити майновий статус садиби Бантиша і можливість передачі її на баланс Донецького обласного художнього музею.

На диво, лист швидко передали по інстанціях, розглянули і дали обнадійливу відповідь. За що окрема подяка менеджменту УЗ!

Суть: дитяча оздоровниця «Прелесне» знаходиться на балансі регіональної філії «Донецька залізниця», обліковується у структурному підрозділі «Слов`янське будівельно-монтажне експлуатаційне управління» ПАТ «Укрзалізниця».

Питання щодо передачі Донецькому обласному художньому музею обє`ктів дитячої оздоровниці «Прелесне» може бути вирішеним на рівні ПАТ «Укрзалізниця» після затвердження Кабінетом Міністрів України відповідного порядку розпорядження майном.

Іншими словами, державне майно треба переоформити з однієї державної структури — Укрзалізниці, до іншої — Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. Зробити необхідний ремонт, музеїфікувати, перетворити на палацо-парковий комплекс «Садиба Бантиша» у структурі Донецького обласного художнього музею.

А Донецька область отримає туристичний центр європейського рівня!

Задум, звичайно, грандіозний, про що я з сумом і співчуттям повідомляю Голову Донецької ВЦА Павла Івановича Жебрівського.

Теоретично, Донецька ВЦА повинна звернутися до Уряду з проханням передачі на баланс області дитячої оздоровниці «Прелесне» з палацом і парком. «Пробити» розпорядження Кабміну, з врахуванням позиції Укрзалізниці, яка, сподіваємося не буде заперечувати...

Довідково:1718 року, цар Петро І подарував родині Бантишей, близькій до молдавського короля Кантеміра, землю, за участь у турецькій війні. В 1768 році, відставний поруччик В.Бантиш заснував слободу Веселу, яку пізніше перейменували у село Прелесне.

Десь у середині ХІХ століття, тут спорудили палац, а у 1858 році, заклали парк. Облаштували озеро з штучними острівцями, побудували церкву, яку спалили комуністи. При СРСР тут був санаторій та дитячий табір.

Нині власник садиби – Донецька залізниця, вірніше Укрзалізниця, яка «забула» про творіння роду Бантишей ще 1995 року.

bant08

Палац пустує і тихо занепадає – хоча не розграбований – цілі навіть вікна.

Нині головне — аби не зняли охорону! «Цінителів» металобрухту і будматеріалів вистачає — розгромлять за тиждень...

Укрзалізниці садиба давно не потрібна – після передачі області не треба сплачувати податки і думати про утримання. А Україна отримає ще один турцентр європейського рівня. Що для прифронтової Донеччини є знаково!

Команда журналу «Музеї України» переходить до наступного етапу порятунку садиби Бантиша.

Ми публічно звернемося до Голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Войцеха Балчуна... Нагадаємо, що родина Бантишів брала участь у проектуванні і споруджені перших ліній Донецької залізниці...

На нашу думку варто створити громадський комітет з числа відомих діячів культури області... Хоча, дієвіше — робочу групу на чолі з Головою ВЦА Павлом Жебрівським, керівниками відповідних департаментів і управлінь. Вивчити питання, прорахувати, знайти оптимальне рішення. Все зробити швидко і грамотно.

Ще раз наголошу на символічному значенні для Донеччини, саме у цей складний час, створення культурного комплексу такого рівня!

Планетарна справа! То давайте зробимо!

Голові правління ПАТ «Укрзалізниця»

пану Войцеху Балчуну

Відкритий лист

Шановний пане Войцеху!

Журнал «Музеї України» висловлює свою повагу і звертає Вашу увагу на проблему порятунку унікальної перлини архітектури і паркового мистецтва — садиби Бантиша.

По документах УЗ проходить як дитяча оздоровниця «Прелесне» на балансі регіональної філії «Донецька залізниця», обліковується у структурному підрозділі «Слов`янське будівельно-монтажне експлуатаційне управління».

Вдячні, що залізничники продовжують охороняти комплекс, врятувавши його від розграбування!

Ми бачимо, що очолювана Вами структура стрімко реформується, оптимізуючи діяльність.

Розуміємо, що утримувати, охороняти, сплачувати податки за гектари землі з прекрасним рукотворним парком, озером, старовинною садибою, що потребує ремонту, яка знаходиться у маленькому селі фронтової області, не є раціональним менеджерським рішенням для великої виробничої структури.

Однак, наголошуємо, що Садиба Бантиша має безцінне історичне значення для всієї Східної України! Палацо-парковий комплекс унікальний і стратегічний для розвитку культури Донецької області!

До того ж, родина Бантишів брала участь у проектуванні і споруджені ліній Донецької залізниці...

Тому громадськість, журналісти переймаються тим, аби зберегти і відродити це символічне місце!

Виникла ідея передати комплекс Садиба Бантиша на баланс Донецького обласного художнього музею, який після окупації Донецька перереєстровано на базі філії саме у селі Прелесне. Після ремонту, садиба може перетворитися на великий міжнародний туристичний центр європейського значення.

Редакція журналу вже звернулася до керівництва Донецької обласної військово-цивільної адміністрації з відповідними пропозиціями.

Просимо Вас, як керівника Укрзалізниці, публічно висловити свої міркування з приводу подальшої долі такого знакового старовинного комплексу, яким є садиба Бантиша.

Сподіваємося, спільними зусиллями збережемо і відродимо культурну спадщину!

З повагою,

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України»

Голові Донецької ВЦА Жебрівському П.І.

Шановний Павло Іванович!

Журнал «Музеї України» висловлює свою повагу і бажає всіляких гараздів!

Привертаємо Вашу увагу до унікального палацо-паркового комплексу європейського рівня Садиба Бантиша, що у селі Прелесне Слов`янського району. Нині він перебуває на балансі ПАТ «Укрзалізниця» як дитяча оздоровниця «Прелесне». Не експлуатується з 1995 року. Хоча забезпечена охорона. Будівля потребує певних ремонтних робіт.

Враховуючи процеси оптимізації і скорочення в Укрзалізниці, виникають тривожні передчуття про подальшу долю цієї культурної перлини.

Внаслідок бойових дій, саме у селі Прелесне перереєстровано Комунальний заклад культури «Донецький обласний художній музей».

Цілком логічною виглядає ідея передачі садиби Бантиша, після відповідних юридичних процедур, на баланс музею.

Журналісти трохи вивчили питання, зробили запит до Укрзалізниці, отримали відповідь, що процес передачі майна можливий через Уряд...

Просимо Вас створити робочу групу для вивчення питання порятунку і відродження палацо-паркового комплексу садиба Бантиша у рамках чинного законодавства.

Буде прикро, якщо ми втратимо такий символічний об`єкт...

З повагою,

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України», Почесний працівник туризму України

dscn5616

bant04

bant07

лист 05.605