Харчування — один із найважливіших процесів підтримки діяльності та розвитку організму людини. Нормальний перебіг процесів життєдіяльності в організмі багато в чому залежить від того, як організовано харчування людини. При цьому потреба в загальній кількості і балансі окремих компонентів харчування в першу чергу залежить від віку, виду трудової діяльності та умов життя. Під фізіологічним (раціональним) харчуванням зазвичай розуміють норми, які повністю покривають всі енерговитрати організму, а для дітей ще й забезпечують процеси зростання і розвитку.(Вікіпедія).

Тож цілком логічно і навіть дуже добре, що в країні все більше уваги приділяється харчуванню дітей у школах, адже це саме ті заклади, де діти проводять велику частину свого часу, до того ж мають засвоїти чимало інформації та розвиватися фізично.

Відповідальність за організацію харчування учнів (вихованців) у закладах загальної середньої освіти незалежно від підпорядкування, типів і форм власності додержання в них вимог санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм покладається на засновників (власників), керівників цих навчальних закладів. Норми та порядок організації харчування учнів (вихованців) у закладах загальної середньої освіти встановлюються Кабінетом Міністрів України. (Стаття 22 ЗУ Про загальну середню освіту).

Ну що ж, відповідальні за організацію харчування є, норми затверджено, але батьки продовжують нарікати як на якість харчування у школах, так і на кількість їжі в тарілці. Тож спробуємо розібратися на прикладі різних міст, яка модель організації харчування є найбільш якісною та чому.

Харчувати дітей, як ми вже знаємо, мають згідно Постанови КМУ № 1591 Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. На підставі цих норм Департаменти освіти або самі заклади розробляють перспективні двотижневі меню. Ці меню перевіряють і затверджують місцеві органи Держспоживслужби. Головна мета розробки двотижневих меню — це планування збалансованого та повноцінного харчування. Відповідність перспективних двотижневих меню для учнів 1-4 класів стану реального харчування ми й розглянемо в цьому дописі більш детально.

Для аналізу ми взяли міста з різними моделями харчування — такі, як Хмельницький, Дніпро та Кривий Ріг. Аналізувався період: кінець вересня- початок жовтня 2019 року.


Хмельницький.

Заклади обслуговуються як централізованою бухгалтерією, так і бухгалтерами, які знаходяться в штаті закладів. Тобто є певна автономія при проведенні закупівель та організації харчування. Кухарі входять в штат працівників закладу, послугу з організації гарячого харчування надають школи (комунальні заклади). На прикладі перспективного меню Школи №22, на жаль, помічаємо, що дітей годують напівфабрикатами (нагетси, палички курячі). Як бачимо, перелік страв досить великий, але чи отримують діти все те, що є в перспективному меню? Згідно з реальним меню, за яким учнів закладу харчували, можна сказати, що воно майже виконується (порівняно з іншими закладами), але важливою є середня ціна готових страв за тиждень — 21.03 грн. За такої моделі харчування заклади освіти не враховують у вартість готових страв заробітну плату кухарів, тож реальна вартість буде вищою. Для зручності заявлене меню, що складене відповідно до перспективного, та фактичне меню були зведені в таблицю. Важливо те, що страви з реального меню не завжди відповідають перспективному. Це означає, що порушено сам принцип збалансованого харчування. На прикладі 23 школи ми також бачимо, що перспективне меню виконується не в повному обсязі.

Висновок: За кількісними (енергетичними) показниками норми не виконуються, збалансованим таке харчування назвати важко. Дивує наявність в перспективних меню, які погодили представники Держспоживслужби міста, полуфабрикатів. Також не є добрим показником різність цін в школах. Так в Школі №22 3 жовтня сніданок коштував 30.33 грн тоді як в Школі №25 того ж дня всього 12.58 грн.

Документація ведеться за різними зразками. В деяких закладах відсутня така обов'язкова документація, як відомість про переміщення продуктів. З документацією закладів міста можна ознайомитися за посиланням.


Дніпро.

В цьому місті послугу з організації гарячого харчування (аутсорсинг) надає приватне підприємство. Продукти закуповує постачальник послуг, тому відсутня можливість порівняти ціни на продукти. Однак ціна харчування одного учня 1-4 класів (за кошти міського бюджету) становить 19.03. Після детального вивчення перспективного меню нами було виявлено, що харчування (офіційних документів ми не отримали, тому використовуємо з сайту організації — надавача послуг) учнів 1-4 класів організоване таким чином, що діти отримують лише 506 ккалорій (замість 794 ккалорій, які визначено Постановою КМУ та прослідковуються в перспективних меню закладів Хмельницького). Але й дійсно, в Постанові КМУ прописані норми для одноразового харчування, а в Наказі МОЗ № 1073 Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії зазначається норма для хлопчиків та дівчаток віком 7-10 років у кількості 2100 ккалорій. Тож чи може сніданок «тягти» на 38 % від денної норми? Проте є й позитивні моменти, оскільки під час закупівлі послуги з організації харчування відсутня можливість піднімати ціни на послугу протягом року.

Висновок: Затверджені норми харчування не виконуються. Приватні надавачі послуг зацікавленні в збільшенні охоплення учнів, які харчуються в закладах. Мають більше можливостей та не бояться впроваджувати новинки. Так, наприклад, старшокласникам в деяких школах запропоновано сучасні лінії гарячого харчування. Також батьки можуть замовити для дітей додаткове меню. З негативних моментів можна відзначити мінімальні зменшення цін на торгах, що може вказувати на відсутність справжньої конкуренції між постачальниками послуг.


Кривий Ріг.

Заклади освіти обслуговуються централізованими бухгалтеріями районних відділів освіти. Закупівлі продуктів проводять відділи освіти. Працівники харчоблоку знаходяться в штаті закладів освіти.

Продукти закупляються за завищеними цінами у порівнянні з ринковими. Протягом року ціни постійно підвищуються без обгрунтувань. Таблиця з аналізом цін на основні продукти. Норми харчування, що затверджені Міністерством освіти, не виконуються приблизно на 20%. Є випадки, коли постачання певних продуктів не забезпечувалося з причини оскарження торгів. Враховуючи відсутність повного фінансування харчування згідно норм, проблеми з проведенням торгів та забезпеченням продуктами закладів, збалансованим таке харчування назвати важко. Якість готових страв досить низька, продукти нерідко закуповуються не кращої якості, кухарі переважно отримують мінімальну заробітну плату, тому не зацікавлені в приготуванні якісних та смачних страв. З документацією закладів міста можна ознайомитись за посиланням.

Висновок: Затверджені норми харчування не виконуються. За централізованої бухгалтерії документація та звітність ведуться більш якісно в порівнянні з закладами Хмельницького. Хоча досвід «притягнення» до відповідальності постачальників фальсифікованого масла доводить, що ні відділи освіти, ні департамент не готові брати на себе відповідальність за якість харчування.

В одному із закладів Кривого Рогу послугу з організації гарячого харчування надає приватний підприємець. Тож є можливість порівняти два методи організації харчування на прикладі шкіл з одного району міста. Вартість харчування — 18.34 грн. Аналіз цін готових страв підприємця, який надає послуги з кейтерингу КЗШ№57, та КЗШ №121, в якій харчування організовує заклад, доводить, що ціни на готові страви в деяких випадках у підприємців навіть нижчі. Ті ж страви, що мають вищу ціну, наприклад, манна каша (3-й день), приготовлені згідно з рецептурою, в той час як в КЗШ №121 не додавали масла в кашу взагалі.

Висновок: Затверджені норми харчування виконуються!


Підсумовуючи, можна сказати, що державні (комунальні) заклади та структури освіти є дуже інертними. У більшості випадків вони не можуть забезпечити повне та якісне харчування дітей через роздутий бюрократичний апарат і безліч операцій, що забирають час. Починаючи з необхідності проведення великої кількості закупівель та закінчуючи працівниками харчоблоків, які отримують мінімальну зарплату і не зацікавленні в покращенні якості харчування. На жаль, ті з працівників, хто якісно виконує свої обов'язки, не можуть змінити ситуацію на краще в цілому. Оскільки в разі приготування їжі штатними працівниками закладу до собівартості готових страв не враховують зарплати працівників харчоблоку, бухгалтерії та інші видатки, нові моделі організації харчування є фінансово вигідними та в цілому не призводить до збільшення видатків на харчування. Тож система харчування за сучасними моделями організації харчування аутсорсингу або кейтерингу є найперспективнішою — звичайно, за умови конкурентного середовища.

Переваги сучасних (кейтеринг, аутсорсинг) форм організації гарячого харчування в закладах освіти:

Дана публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації відповідальність несе ГО «Основи свідомості». Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.