Згідно статті 53. Конституції України загальна середня освіта є обов'язковою.

Відповідно до п.3 статті 4 Закону України Про освіту держава гарантує усім громадянам України та іншим особам, які перебувають в Україні на законних підставах, право на безоплатне здобуття повної загальної середньої освіти відповідно до стандартів освіти.

Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 4 березня 2004 року

N 5-рп/2004 (справа про доступність і безоплатність освіти) витрати на забезпечення навчально-виховного процесу в державних і комунальних загальноосвітніх навчальних закладах здійснюються на нормативній основі за рахунок коштів відповідних бюджетів у повному обсязі. Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Але, на жаль, в Україні впродовж усіх років незалежності склалась така ситуація, що загальноосвітні заклади забезпечуються в повній мірі фінансуванням лише на заробітну плату та комунальні послуги. Всі інші потреби закладів освіти (на навчальне обладнання, адміністративну та господарську діяльність, ремонтні роботи) забезпечуються в залежності від бажання чиновників державних органів та органів самоврядування. Така ситуація призводить до негативних наслідків, найпоширеніші з яких:



Прошу підписати петицію до презедента з вимогами : https://petition.president.gov.ua/petition/76790