На які етапи поділяється організація харчування в закладах освіти?
Як проконтролювати якість харчування та що саме можуть зробити батьки?

Ми провели моніторинг процесу організації харчування в закладах Кривого Рогу і ділимося з Вами результатами напрацювань:
- алгоритм дій
- посилання на законодавчу базу
- зразки документів та інформаційних запитів.
Хочете покращити якість харчування в закладах освіти? Контролюйте весь процес!


Харчування дітей в навчальних та оздоровчих закладах організовується згідно зі спільним Наказом МОН та МОЗ N 242/329 від 01.06.2005 Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах

3. Процес організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах складається з:

1. Відпрацювання режиму і графіка харчування дітей

Наказом керівника закладу призначається особа, відповідальна за організацію харчування дітей. До його обов'язків входять:

Ризики: Неналежний санітарно-гігієнічний стан їдальні, відсутність інформації у батьків щодо категорій, які згідно із законодавством харчуються безкоштовно.

Батьки можуть: Контролювати санітарно-гігієнічним стан їдальні, вимагати перевірки їдальні у контролюючих органів. Отримати інформацію щодо категорій учнів, які згідно із законодавством та рішеннями органів самоврядування харчуються безкоштовно.



2. Визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини.

В кінці поточного або на початку нового року уповноважені особи визначають постачальників продуктів або надавача послуг з харчування. Перелік постачальників продуктів харчування та продовольчої сировини визначається рішеннями тендерних комітетів (комісій) ( Наказ МОН та МОЗ N 242/329 від 01.06.2005)

Ризики: Проведення тендерних або прямих закупівель продуктів та послуг з харчування з порушеннями законодавства для надання преференцій «своїм» постачальникам.

Батьки можуть: Моніторити тендерні та прямі закупівлі з постачання продуктів та послуг з харчування, вимагати (відповідно до законодавства) скасування закупівель, проведених з порушенням законодавства.

Про те, як тендерні комітети недоброякісних постачальників мотивують, або чому можна безкарно демпінгувати ціни.



3. Приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості.

Постачальники/організатори харчування організовують постачання продуктів харчування до закладів.

Відповідальність за безпеку і якість продуктів харчування та продовольчої сировини, готової продукції покладається на постачальника, організацію (підприємство), що забезпечують харчування учнів, або керівника закладу, якщо працівники

харчоблоку входять до штатного розпису закладу, відповідно до Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини.

Продукти харчування та продовольча сировина мають надходити до навчальних та оздоровчих закладів разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість (накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно- епідеміологічної експертизи тощо).

Постачальники разом із засновником (власником), керівником закладу складають графіки і маршрути постачання (п.14-15, 18 Наказу МОН та МОЗ N 242/329 від 01.06.2005).

Ризики: Постачання неякісних та небезпечних продуктів харчування.

Батьки можуть: Постачання продуктів відбувається згідно затвердженого відповідними органами графіку. Батьки можуть брати участь у роботі бракеражної комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв. У разі поставки неякісних продуктів, складають акт, у якому фіксують виявлений факт, детально описуючи невідповідності, та засвідчують підписами всіх членів комісії. За умови виявлення неякісних продуктів харчування або порушень в їдальні (харчоблоці), батьки можуть звертатись до уповноважених (Департамент освіти) органів та/або Держпродспоживслужби з вимогою перевірити продукти або їдальню (харчоблок).

В заклади освіти Довгинцівського р-ну постачали фальсифіковане солодко-вершкове масло.



4.Складання меню-розкладу. Виготовлення та реалізація готових страв.

Складання щоденних меню-розкладів, меню здійснюється медичним працівником, завідувачем виробництва харчоблоку, їдальні навчального, оздоровчого закладу на підставі примірних двотижневих меню, підписується керівником закладу. Меню-розклад складається єдиним для всіх дітей закладу, але з різним виходом страв за віковими групами, наведеними в нормах харчування. Щоденний меню-розклад ураховує норми харчування, наявні продукти та продовольчу сировину ( п.23 Наказу МОН та МОЗ N 242/329 від 01.06.2005).

Ризики: Невідповідність страв (норм харчування) Примірному двотижневому меню, що призводить до незбалансованого харчування та може призвести до погіршення стану здоров'я дітей. Приготування небезпечних/неякісних страв. Невідповідність ваги страв тій, що заявлена в меню.

Батьки можуть: Отримати (інформаційним запитом) Примірне двотижневе меню та перевірити їх відповідність Постанові КМУ від 22 листопада 2004 р. № 1591 Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку . Купити собі порцію їжі у шкільній їдальні, зважити порцію, щоб переконатися, що всі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам меню. Ваги для цього мають бути або у самій їдальні, або у харчоблоці – в такому разі можна попросити працівників провести цей вимір та простежити за вагою, не заходячи у харчоблок.

Про те, як в школах дітей не догодовували.



5. Ведення обліку дітей, які отримують безоплатне гаряче харчування, а також гаряче харчування за кошти батьків.

Облік дітей, охоплених безоплатним харчуванням, здійснює класний керівник, який вчасно повідомляє про наявність учнів особу, відповідальну за організацію харчування. (п. 21 Наказу МОН та МОЗ N 242/329 від 01.06.2005)

Ризики: Корупційні ризики пов'язані з завищеними показниками дітей, які харчуються безкоштовно (за кошти міського бюджету) та ризики, пов'язані з обігом готівки.

Батьки можуть: Отримувати документи звітності закладів щодо харчування дітей: заборні листи та звіт про переміщення продуктів. Вимагати від уповноважених органів переведення готівкових розрахунків в їдальнях на безготівкові. Моніторити кількість дітей, які отримують харчування в закладах освіти та звітність закладів щодо охоплення дітей харчуванням в закладах освіти.



6. Контроль за харчуванням.

Зовнішній контроль за організацією харчування учнів здійснюють:

Ризики: Корупційні ризики пов'язані з завищеними показниками дітей, які харчуються безкоштовно (за кошти міського бюджету) та ризики, пов'язані з обігом готівки.

Батьки можуть: Вимагати від уповноважених органів переведення готівкових розрахунків в їдальнях на безготівкові. Моніторити кількість дітей, які отримують харчування в закладах освіти, та звітність закладів щодо охоплення дітей харчуванням в закладах освіти.

Про тотальну бездіяльність/корупцію або про те як Департамент освіти якість продуктів перевіряв.


*Фото — страва з „Збірника рецептур страв“ Євгена Клопотенка.

Додаткові матеріали:

Хто відповідає за якість їжі у шкільних їдальнях

Міністерство освіти і науки : ХАРЧУВАННЯ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ – ПРАВА БАТЬКІВ

Педрада : Перевірка організації харчування батьками

Нормативно-правова база діяльності загальноосвітніх закладів (харчування)

DOZORRO : Як батькам контролювати закупівлі харчування

DOZORRO : Як батькам контролювати харчування у школі

Юридична довідка щодо шкільного харчування

Наказ МОН та МОЗ N 242/329 від 01.06.2005 Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах

Постанова КМУ від 22 листопада 2004 р. № 1591 Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Постанова КМУ від 2 лютого 2011 р. № 116 Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість

Спільний наказ МОН та МОЗ 17.04.2006 N 298/227 Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах

Постанова КМУ від 26 серпня 2002 р. N 1243 Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів