Харчування дітей є важливою складовою для здоров'я. В рамках контролю якості харчування в закладах освіти міста Департамент освіти і науки (Кривий Ріг) 25 лютого 2019 року видав наказ № 67 «Про здійснення в закладах освіти випробувань на якість продуктів харчування»( док №1 ) Департамент провів опитування батьків щодо продуктів, які потрібно перевірити, і починаючи з 12 березня почались перевірки в закладах.

Того ж дня, 12 березня 2019 року, ми надіслали звернення ( док.№2 ), на електронну адресу, до Департамента освіти з інформацією про перевірки молокопродуктів з інших областей, де було виявлено фальсифікат. В звернення ми просили перевірити на фальсифікат масло солодковершкове в трьох районах міста, в яких постачались торгові марки масла солодковершкового, які були визнаними фальсифікованими в інших регіонах.

В перевірках та вилученні на лабораторні дослідження продуктів харчування в закладах освіти прийняли участь і представники нашої організації. Тому ми дуже здивувались, коли Кріпак Т.П.(директор департаменту освіти) повідомила, що результати досліджень (папка №1 ) висновки лабораторних досліджень )ми можемо отримати лише на Інформаційний запит. Але це був лише початок наших здивувань…

Як виявилось порушення якості продуктів були :

Довгинцівський р-н: Масова часта яєць по вазі не відповідає задекларованій категорії відповідно до ДСТУ. Масло солодко-вершкове не відповідає мікробіологічним та фізико-хімічним показникам ДСТУ(фальсифікат). Сир кисломолочний не відповідає мікробіологічним показникам ДСТУ.

Інгулецький р-н: Сир твердий за мікробіологічними показниками не відповідає ОМП.

Металургійний р-н: Буряк столовий не відповідає фізико-хімічним показникам ОМП.

Покровський р-н. Масло солодко-вершкове не відповідає мікробіологічним показникам ДСТУ.

Саксаганський р-н: Ковбаса лікарська та вафлі «Артек» не відповідають за органаліптичними показниками вимогам ДСТУ.

Тернівський р-н: Ковбаса лікарська не відповідає фізико-хімічним показникам ДСТУ.

Центрально-міський р-н.: Масова часта яєць по вазі не відповідає задекларованій категорії відповідно до ДСТУ.

Але чомусь перевірка молокопродуктів на фальсифікат була лише одна і вона підтвердила, що масло в заклади освіти довгинцівського р-ну постачалось фальсифіковане. Як виявилось згодом угода (док.№3) на лабораторні дослідження взагалі не передбачала перевірку на фальсифікат!!! Тоді хто і чому перевірив масло в довгинцівському районі ???

Але все ж таки перевірка відбулась, порушення є, зараз недоброякісні постачальники отримають штрафи або і взагалі з ними розірвуть угоди…- думали ми. Але Департамент освіти лише направив результати лабораторних досліджень головам районних виконкомів міста. Добре, що зробили в районах???

Судячи з відповідей, нічого, крім попереджень :

Центрально-Міський р-н

https://dostup.pravda.com.ua/…/zakhodi_shchodo_riezultativ_…

Тернівський р-н

https://dostup.pravda.com.ua/…/zakhodi_shchodo_riezultativ_…

Саксаганський р-н

https://dostup.pravda.com.ua/…/zakhodi_shchodo_riezultativ_…

Довгинцівський р-н

https://drive.google.com/…/1X_WXMXYRdEPpB0hEfgRHTCFt1VFOr3jQ

Висновок сумний : перевірка якості продуктів харчування, на яку витратили 44 679, 54 грн. з міського бюджету (док.№4) призвела лише до попередження недоброякісних постачальників, які постачали в заклади освіти фальсифіковане масло, яйця невідповідної категорії(ваги), небезпечні для здоров'я дітей продукти. А якщо врахувати, що в угодах прописані штрафні санкції при постачанні неякісних продуктів, то і взагалі закрадуються думки щодо корисливої/корупційної бездіяльності відповідальних посадових осіб.(

Ми направили до міського голови та голів районних виконкомів звернення щодо притягнення до відповідальності осіб винних в бездіяльності та саботуванні вимог угод щодо штрафних санкцій. Звернулись до міського голови ( док.№5 ) з проханням особисто взяти це питання під контроль.

Тож залишилось лише дочекатись відповідей і стане зрозуміло, що ближче для слуг народу, діти чи гаманці.